Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 9/3/2012

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, καλώς ήλθατε σ’ αυτή την αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΠΑΜ, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, στη διαδικασία της ενημέρωσης του ελληνικού λαού την οποία έχει εδώ και μήνες δρομολογήσει και υλοποιεί κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα, για το πού βρισκόμαστε και το τι πρέπει να κάνουμε για να δώσουμε διέξοδο στην κρίση.  Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η σημερινή μας εκδήλωση με ομιλητές τους…

Επιτρέψτε μου πριν δώσω το λόγο στους ομιλητές, να πω πολύ σύντομα δυο λόγια για τον φορέα της αποψινής διοργάνωσης, το ΕΠΑΜ. 

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο - ΕΠΑΜ συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2011, αμέσως μετά τις μεγαλειώδεις παλλαϊκές κινητοποιήσεις των πλατειών του περσινού Ιουνίου, όταν διαφάνηκε πλέον η ανάγκη να πάρει οργανωμένη μορφή η όλο και διογκούμενη λαϊκή αντίσταση. Από τότε μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί με εκατοντάδες πυρήνες και χιλιάδες μέλη σε κάθε σχεδόν γωνιά της Ελλάδας, σε μορφή οριζόντιας οργάνωσης. 

Συνοπτικά, οι θέσεις του ΕΠΑΜ είναι:
Η ανατροπή του σάπιου και πολυποίκιλα διαπλεκόμενου σημερινού πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου, ως βασική προϋπόθεση για την κατοχύρωση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.
Η μη αναγνώριση και η άρνηση πληρωμής του λεγόμενου χρέους.
Η άσκηση ποινικής δίωξης για όλους όσους ευθύνονται με πράξεις ή παραλείψεις για την κατάντια της χώρας μας.
Η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος και η εκ παραλλήλου εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των μεγάλων τραπεζών, με σκοπό τον έλεγχο της οικονομίας και της κίνησης των κεφαλαίων.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα στηρίζεται στο τεράστιο υπόγειο, θαλάσσιο και υπέργειο κεφάλαιό της και στο ανεξάντλητο σε δυνάμεις και θέληση ανθρώπινο δυναμικό της, με μοχλούς τη μεσαία και την εργατική τάξη, το επιστημονικό δυναμικό και τους αγρότες, και με ανάδειξη του κρατικού παράγοντα σε βασικό ρυθμιστικό εργαλείο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. 

 Για την δυνατότητα υλοποίησης των παραπάνω, το ΕΠΑΜ απευθύνεται σε όλο τον ελληνικό λαό, μην κάνοντας καμία διάκριση πολιτικών διαχωρισμών ή ιδεολογικών καταβολών του καθενός. Γι αυτό είναι Ενιαίο και Παλλαϊκό το Μέτωπο. Γιατί οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι τραγικές και οδυνηρές για όλους μας, είτε προερχόμαστε απ’ τ’ αριστερά είτε από τα δεξιά είτε είμαστε κεντροδεξιοί ή κεντροαριστεροί ή οτιδήποτε άλλο. Για τούτο, τα μέλη του ΕΠΑΜ προέρχονται από όλους τους κομματικούς, πολιτικούς ή ιδεολογικούς χώρους, σε αγαστή και απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Και κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά, τουλάχιστον στα τελευταία 75 χρόνια. Δύο είναι οι απαιτήσεις που θέτει το ΕΠΑΜ σε κάθε υποψήφιο μέλος του για να το δεχθεί στις γραμμές του: τη δημοκρατικότητα και τον πατριωτισμό του. Διότι χωρίς Δημοκρατία – με την πραγματική έννοια του όρου, δηλ. «δήμος κραταιός» που σημαίνει ισχυρός λαός - δεν υφίσταται λαϊκή κυριαρχία. Και διότι χωρίς πατριωτισμό – δηλ. χωρίς την αίσθηση ευθύνης γι αυτά που κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας, τα πάτρια – με ποια αίσθηση ευθύνης θα τα υπερασπιστούμε για να τα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές;
 Θα κλείσω λέγοντας ότι, ένα ερώτημα κυριαρχεί αυτή τη στιγμή πιστεύω σε κάθε Έλληνα που το θέτει στον εαυτό ή στις συζητήσεις του, ανεξαρτήτως κοινωνικής διαστρωμάτωσης ή πολιτικοϊδεολογικών καταβολών: είμαστε σε θέση ως λαός να κάνουμε την υπέρβαση; Είμαστε σε θέση να γκρεμίσουμε αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα μαζί με τους δουλοπρεπείς εκπροσώπους του που εγκληματούν εις βάρος του λαού, τους ξένους εντολείς τους και τους ντόπιους άρπαγες συνεργάτες τους; Είμαστε σε θέση να αποτινάξουμε το ζυγό που μας φοράνε ΔΝΤ, Τρόικες, Μερκοζί, και πάνω απ’ όλα τα κοράκια της διεθνούς τραπεζικής κλεπτοκρατίας; Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε από εδώ ένα τέτοιο χτύπημα ενάντια στη διεθνή χρηματοπιστωτική μαφία, που θα προσδώσει ελπίδες και θα δώσει το έναυσμα και στους άλλους λαούς της Ευρώπης να πάρουν τη σκυτάλη και ν’ απελευθερωθούν; 

 Για το αν είμαστε σε θέση να το κάνουμε, δεν θ’ αναφέρω ούτε την αντίσταση ενάντια στην προηγούμενη χούντα, ούτε τους πρόσφατους αγώνες των παππούδων μας του έπους του 40 και της εθνικής αντίστασης, ούτε το πνευματικό dna που φέρουμε μέσα μας, ένα πνευματικό dna όπου το αδούλωτο και η έννοια της ελευθερίας κυριαρχούν διαχρονικά, ούτε την ιστορία αιώνων αυτού του λαού, τον οποίο σήμερα εκπροσωπεί η δική μας γενιά.
Θ’ αναφέρω μόνο ένα πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation που έγραφε:
«Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του ψηλά, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο πιο θανάσιμη είναι η απειλή. Και ο Έλληνας ακόμη και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται».

 Και συνεχίζει ο Ραούλ Βεναγιέμ, ο Βέλγος συντάκτης του κειμένου:
«Κάθε παιδί στην Ελλάδα που λιποθυμά στο σχολείο του, μας καλεί στην αγανάκτηση και στην εξέγερση. Για τους Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και για όλους εμάς ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε. Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού. Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας. Είναι επίσης το μέλλον μας».
Αρκεί να πειστούμε κι εμείς γι αυτό που ήδη είναι πεπεισμένοι οι ξένοι.

Γιώργος Φωτεινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου