Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ιρλανδία: "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"

Tου ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ



Όλο και περισσότεροι "ασθενείς" στην Ευρώπη της λιτότητας αρνούνται να καταπιούν το "πικρό φάρμακο" που κάποτε θα τους εξασφαλίσει την εύνοια των αγορών. Στην ατίθαση του ευρωπαϊκού βορά, Ιρλανδία, η προσπάθεια της κυβέρνησης να συλλέξει έναν καταφανώς κοινωνικά άδικο φόρο στην ακίνητη περιουσία κατέληξε την προηγούμενη εβδομάδα σε φιάσκο. Τα περισσότερα νοικοκυριά που όφειλαν να πληρώσουν έως τις 31 Μαρτίου αρνήθηκαν να το κάνουν.

Ο κεφαλικός φόρος των 100 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό ήταν ένα ενδιάμεσο μέτρο μέχρι την εισαγωγή του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας το 2013. Συμπληρώνοντας μια σειρά αβάσταχτων μέτρων και δραστικών περικοπών σε επιδόματα και δημόσιες υπηρεσίες, ο φόρος προκάλεσε από την αρχή οργισμένες αντιδράσεις στην ιρλανδική κοινωνία. Διαδηλώσεις και τοπικές επιτροπές ενάντια στο χαράτσι ξεφύτρωσαν σε κάθε γειτονιά, ενώ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ένα απειροελάχιστο ποσοστό των νοικοκυριών είχε καταβάλει το τίμημα.

Πανικόβλητη η κυβέρνηση εξαπέλυσε μια πρωτοφανή εκστρατεία εκφοβισμού της κοινής γνώμης αντλώντας και από την ελληνική εμπειρία. Επικεφαλής της προσπάθειας τέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Φιλ Χόγκαν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα ασυνεπή στις υποχρεώσεις τους νοικοκυριά θα εντοπίζονταν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και θα καλούνταν στη συνέχεια να πληρώσουν βαριά πρόστιμα: 2.500 ευρώ εφάπαξ και 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέρα καθυστέρησης.

Δεν έλειψε βέβαια ούτε εδώ το επιχείρημα των "τσαμπατζήδων", που με την ανεύθυνη στάση τους επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο. Ο Χόγκαν προειδοποίησε ότι η έλλειψη κονδυλίων εξαιτίας της άρνησης πληρωμής του φόρου θα οδηγήσει αναγκαστικά σε νέες περικοπές αφού η κυβέρνηση "δεν διαθέτει άλλα χρήματα". "Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να μου εξασφαλίσει επιπλέον πόρους. Στο τέλος του χρόνου θα κόβουμε υπηρεσίες αν δεν έχουμε τους πόρους που προβλέπονταν από το τέλος ακινήτων" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η όλη προσπάθεια διέψευσε πάντως οικτρά τους εμπνευστές της. Το κίνημα εναντίον του φόρου απέκτησε πρωτοφανή μαζικότητα και αγκαλιάστηκε από την ιρλανδική αριστερά. Εννέα βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Σιν Φέιν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καμπάνια ζητώντας ανοιχτά το μποϊκοτάρισμα του φόρου. "Πρόκειται για έναν αντίστροφα προοδευτικό φόρο και πολλοί πολίτες δεν μπορούν να τον αντέξουν", δήλωσε ο Τόμας Πράινγκλ, ένας από τους βουλευτές που είπε ότι προτιμά να πάει στη φυλακή παρά να πληρώσει.

Στις 31 Μαρτίου, το κίνημα γιόρτασε τη λήξη της προθεσμίας με μια μεγάλη πορεία με προορισμό το συνέδριο του κυβερνώντος Fine Gael. Και είχε στα χέρια του ένα εντυπωσιακό χαρτί. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά (ποσοστό 59%) αρνήθηκε να πληρώσει. "Fine Gael έκανες λάθος, κοίτα γύρω σου και θα δεις ότι είμαστε ένα εκατομμύριο" ήταν το βασικό σύνθημα στην κινητοποίηση που οργανώθηκε από την Καμπάνια ενάντια στον Φόρο Κατοικίας και Νερού (CAHWT).

Αν μη τι άλλο, η μαζική απόρριψη του φόρου θρυμμάτισε τον μύθο του αγγλοσαξωνικού τύπου ότι στην Ιρλανδία -σε αντίθεση με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου- η λιτότητα αποδίδει χάρη και στην αποδοχή της από την τοπική κοινωνία. Ακόμη και οι New York Times αναγκάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να παραδεχτούν ότι "η στωικότητα των Ιρλανδών απέναντι στη λιτότητα φαίνεται να εξαντλείται".

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν πληθαίνουν καθημερινά οι ενδείξεις ότι οι "θυσίες των πολλών" συμβαδίζουν με την εντυπωσιακή αύξηση της περιουσίας των πλουσιότερων; Η διαδήλωση της 31ης Μαρτίου συνέπεσε μάλιστα με τη δημοσιοποίηση ενός δικαστικού πορίσματος που αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Μπέρτι Άχερν, πρώην πρωθυπουργός του Fianna Fail -του έτερου εκπροσώπου του ιρλανδικού δικομματικού συστήματος- κατέθεσε ψευδή στοιχεία για τα περιουσιακά του στοιχεία και απέτυχε να δώσει σοβαρές εξηγήσεις για εισόδημα 200.000 ευρώ την περίοδο 1993-1995. Την επόμενη μέρα της διαδήλωσης υπέβαλε την παραίτησή του από το κόμμα του οποίου ηγήθηκε για 14 χρόνια. Ένας κύκλος κλείνει και εκεί.

Αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου