Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ


Μην ακούτε τους επαγγελματίες ψεύτες.

του Δημήτρη Καζάκη

Αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ δεν θα γίνει τίποτε. Το ίδιο το Ταμείο δίνει έως και 24 μήνες δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Ούτε καν οι οίκοι αξιολόγησης θα κατατάξουν τη χώρα σε default αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Και παρά τα ψέμματα του Βαρουφάκη, πάνω από 20 χώρες δεν έχουν πληρώσει το ΔΝΤ από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ίδιο το ΔΝΤ συγκατέθεσε να διαγραφούν οι υποχρεώσεις τους.

Για άλλη μια φορά αδίστακτα ελληνικά εφοπλιστικά συμφέροντα εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων με τους τζιχαδιστές.

του Δημήτρη Καζάκη

Το Bloomberg μεταδίδει ότι πολεμικά αεροσκάφη της αναγνωρισμένης από τη Δύση κυβέρνησης της Λιβύης βομβάρδισαν ένα πετρελαιοφόρο στον τερματικό σταθμό που ελέγχεται από τους αντίπαλους ισλαμιστές, σκοτώνοντας ένα άτομο.

Το δεξαμενόπλοιο με την επωνυμία Anwaar Afriqya, μετέφερε καύσιμα από την Ελλάδα, από τα διυλιστήρια της Motor Oil και δέχθηκε επίθεση, ενώ ήταν αγκυροβολημένο για να ξεφορτώσει το φορτίο του σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στην παράκτια περιοχή της Σύρτης. Η αεροπορική επιδρομή τραυμάτισε άλλο ένα άτομο και να έβαλε στο πλοίο φωτιά. Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 30.000 λίτρα του ελαφρού καυσίμου, σύμφωνα με το Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το δεξαμενόπλοιο Anwaar Afriqya έφερε λυβική σημαία και έχει καταχωρηθεί στην...
ιδιοκτησία  της Libya Product Carrier Ltd, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία έχει έδρα την Μάλτα και είναι αγνώστων λοιπών στοιχείων. Είναι ουσιαστικά εταιρεία φάντασμα. Μάλλον πρόκειται για βιτρίνα πίσω από την οποία συνυπάρχουν άραβες φύλαρχοι και εφοπλιστικά συμφέροντα εξ Ελλάδος. Απ' ότι λέγεται η συγκεκριμένη εταιρεία προμηθεύει λαθραίο καύσιμο κυρίως από και προς τα διυλιστήρια της Ελλάδας.

Αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο, πριν περάσει στην ιδιοκτησία αυτής της σκιώδους εταιρείας, ανήκε στον στόλο της General National Maritime Transport Company, η οποία από το 1975 ήταν η κρατική εταιρεία της Λιβύης. Το Anwaar Afriqya, στις 25/3/2011 αναφέρθηκε ότι κατελήφθη από ομάδα ενόπλων ανταρτών και οδηγήθηκε μαζί με το φορτίο του στο λιμάνι του Τομπρούκ, που τότε ήταν η έδρα των δυνάμεων εναντίον του Καντάφι.

Το χτύπημα στο Anwaar Afriqya, ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά ένα ανάλογο χτύπημα (11/5) σε τουρκικό αυτή τη φορά εμπορικό πλοίο. Η Τουρκία εξεμάνει, αλλά ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της αναγνωρισμένης από τη Δύση Λιβυκή διοίκησης δήλωσε ότι το τουρκικό πλοίο βομβαρδίστηκε μετά από προειδοποίηση να μην πλησιάσει στη Ντέρνα της Λιβύης. Ομάδες του Ισλαμικού Κράτους (IS) που έχει επιβληθεί σε κομμάτια του Ιράκ και της Συρίας θεωρείται ότι έχει κερδίσει τον έλεγχο στην Ντέρνα από το 2011 μέσα στο χάος που προέκυψε από τον εμφύλιο στη Λιβύη που ανέτρεψε τον Καντάφι.

Ο πρωθυπουργός της Λιβυκής προσωρινής κυβέρνησης Abdullah al-Thinni έχει κατηγορήσει την Τουρκία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης γιατί η Άγκυρα φέρεται να υποστηρίζει την Λιβυκή Αυγή, μια ομάδα τζιχαδιστών η οποία συνδέεται με Αλ Κάιντα και Χαλιφάτο.

Καθόλου τυχαία ανάλογο περιστατικό συνέβη όταν η αναγνωρισμένη από τη Δύση κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της βομβάρδισαν ένα πετρελαιοφόρο ανοικτά από το λιμάνι της Ντέρνα, το οποίο βρίσκεται στα χέρια τζιχαδιστών, σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος. Εκπρόσωπος από τις ένοπλες δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε ότι το δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε την Κυριακή 4/1 γιατί αρνήθηκε να σταματήσει για τους ελέγχους σχετικά με το φορτίο του, το οποίο είχε εγείρει υποψίες.

Το δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε τότε ήταν το Araevo με λιβεριανή σημαία και συμφερόντων Μελισανίδη. Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε άκριτα την εκδοχή της εφοπλιστικής εταιρείας ότι όλα ήταν νόμιμα και διαμαρτυρήθηκε επίσημα για το χτύπημα. Μόνο και μόνο για θάψει το όλο ζήτημα αμέσως μετά. Ούτε φυσικά η νέα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ασχολήθηκε με το ζήτημα.

Η ουσία είναι μία. Τα γεγονότα βοούν ότι τα διυλιστήρια στην Ελλάδα μαζί με τα εφοπλιστικά συμφέροντα που τα ελέγχουν ή σχετίζονται μ' αυτά, αποτελούν κόμβο λαθρεμπορίου καυσίμου και πετρελαίου. Ο μόνος τρόπος για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή μ' αυτό το λαθρεμπόριο, που εύκολα -εκτός όλων των άλλων- μπορεί να παρασύρει την χώρα μας σε κάποια πολεμική περιπέτεια, είναι η εθνικοποίηση των διυλιστηρίων.

Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγούμε επιτέλους και από το καρτέλ που έχουν συστήσει και εκμεταλλεύονται με μονοπωλιακά υψηλές τιμές καυσίμου την εσωτερική αγορά. Διαφορετικά δεν γίνεται.

Ο αγώνας της ΕΡΤ προδόθηκε πριν καλά καλά αρχίσει.

του Θ. Συμβουλόπουλου

Ο αγώνας της ΕΡΤ προδόθηκε πριν καλά καλά αρχίσει.

Προδόθηκε πολιτικά, κινηματικά, εργασιακά. 
Όποιος έζησε στο ραδιομέγαρο γνωρίζει πολύ καλά τι εννοώ.
 Όποιος έζησε τις πρώτες συνελεύσεις στην ΕΣΗΕΑ επίσης γνωρίζει πολύ καλά τι εννοώ. 
Προδόθηκε όπως πάντα συμβαίνει από την κομματική διαχείριση, προ της νομής της εξουσίας και με την αμέριστη βοήθεια των συνδικαλιστικών μηχανισμών, εντός και εκτός ΕΡΤ.

Πρέπει να θυμηθούμε πόσος κόσμος ήρθε τις πρώτες ημέρες στην ΕΡΤ, που συγκέντρωνε την δυναμική για ανατροπή των νεφασιστών Σαμαροβενιζέλων.

Πρέπει να θυμηθούμε ποιοι έρχονταν στο ραδιομέγαρο στον πεντάμηνο αγώνα από την πλευρά της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως και με ποιους διαχειρίστηκαν πολιτικά το κύμα ανατροπής.


Πρέπει να θυμηθούμε πόσος κόσμος τους φώναζε τότε να φύγουν από την Βουλή και να...
καλέσουν τον κόσμο στους δρόμους.


Πρέπει να θυμηθούμε όταν μετά από λίγο ο κόσμος απογοητεύτηκε ξανά, που μας έλεγαν ότι ο λαός μας δεν είναι έτοιμος.


Πρέπει να θυμηθούμε ποιός απέτρεψε κάθε είδους χειραφέτηση από την βάση σε κάθε συνέλευση, και πριν και μετά από τα ΜΑΤ.


Πως ήταν δυνατόν να αφήσουν τους εργαζόμενους να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί έχουν την δύναμη να κατεβάζουν κυβερνήσεις;! Πως θα ξεμπέρδευαν μετά με αυτούς;! Πως θα πετύχαιναν την ομαλή μετάβαση, διακαή πόθο της δικής τους στρεβλής άποψης για την διατήρηση της νομιμότητας;;! Πως είναι δυνατόν να άφηναν τους εργαζόμενους ή τον λαό να συνειδητοποιήσει πως ο αγώνας τους για δημοκρατία, δικαιώματα, λαϊκή κυριαρχία, καθορίζει την πολιτική εξουσία;;! 


Τώρα όλα, είναι εύκολα για τους κυβερνήτες. Ανοίγουν την ΕΡΤ με τους δικούς τους όρους. Πέτυχαν την ανάθεση. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία. Με κάθε κόστος. Κοιτάχτε με ποιους συνομιλούν! Με τους δήμιους μας. Τους δήμιους της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Θα την φορέσουν την γραβάτα μην ανησυχείτε.
 Κοιτάχτε αν τιμωρούν τους δωσίλογους. Τους προηγούμενους. Αντίθετα. Τους συναναστρέφονται, και συνομιλούν μαζί τους (Παπανδρέου). Γιατί δεν χτυπούν τους ολιγάρχες; Δεν μπορούν; Δεν νομίζω! δεν θέλουν. Το πολύ-πολύ μια συμφωνία να πληρώσουν κάτι τις. Για τα μάτια του κόσμου. 
Ανακαλύψτε ποιούς τοποθετούν σε θέσεις κλειδιά, διατήρησης της πολιτικής επικυριαρχίας τους. Ταγματάρχης, Σαγιάς, Παναρίτη, Ρουμελιώτης, Κατσέλη, Παυλόπουλος!!!

Πολιτικός βάλτος. Τι μας λένε σήμερα; Δεν μπορεί να γίνει τίποτε καλύτερο απ' αυτό που γίνεται ερήμην του ίδιου του λαού.
 Δεν τολμήσαμε.

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Ποτέ δεν είναι αργά.

Η δημόσια υγεία καταρρέει κυριολεκτικά και η κυβέρνηση... "συμβιβάζεται εντίμως"!

Ανακοίνωση

Ενώ η νέα «αντιμνημονιακή κυβέρνηση» διαβουλεύεται με τους εκβιαστές της χώρας στο BrusselsGroup, και το Eurogroup των επκυρίαρχων, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας βρίσκεται κυριολεκτικά σε στάδιο ολικής διάλυσης, αποτέλεσμα καί των μνημονιακών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε όλη την Ελλάδα καθημερινά φωνές απόγνωσης από το ιατρικό, νοσηλευτικό, και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων, μάταια προσπαθούν να μεταβιβάσουν στη νέα κυβέρνηση και ειδικά στον υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, τα χιλιάδες προβλήμετα που αντιμετωπίζουν.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια οι δομές των λειτουργιών των νοσοκομείων τελούν υπό κατάρρευση.

Οι περικοπές στα κονδύλια, οι ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, οι υπεράριθμες κλίνες στους διαδρόμους, η αύξηση του όγκου δουλειάς και οι εντατικοποιήσεις, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία λόγω της κλοπής των ταμειακών διαθεσίμων με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έχουν καταστήσει την επιβίωση των νοσοκομειακών μονάδων, μη διαχειρίσιμη.

Η αποδόμηση της Υγείας στη χώρα μας, πλήττει με ανάλγητο τρόπο το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκστην πρωτεύουσα. Οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια κρατούν το συγκρότημα του νοσοκομείου ζωντανό, παρά και ενάντια στην αδιαφορία που εισπράττουν από τη νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας, και γενικότερα της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η διάλυση της πτέρυγας Μπόμπολα, μιάς πλήρους εξοπλισμένης μονάδας, όπου οι εργαζόμενοι καταγγέλουν τον αφανισμό και την αποψίλωση του εξοπλισμού της. Όπως καταγγέλουν, εξοπλισμένα χειρουργεία, χώροι εργαστηρίων, ιατρεία και θάλαμοι νοσηλείας παραμένουν στο έλεος αγνώστων καταστροφέων.

Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση βάζει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή του παράνομου δημόσιου χρέους προς τους δανειστές, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών, σπρώχνοντας στην απελπισία και την εξαθλίωση  ασθενείς και εργαζόμενους.

Το ΕΠΑΜ διαμηνύει προς τη νέα ηγεσία του υπ. Υγείας, ότι δεν βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση, και ότι εδώ και τέσσερις μήνες είναι απολύτως συνυπεύθυνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στην χώρα.

Το ΕΠΑΜ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, περιφρουρώντας το δημόσιο αγαθό της υγείας και να συντονίσουν τον αγώνα τους με όλες τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Το ΕΠΑΜ επίσης υπογραμμίζει, πως η παραμονή της χώρας σε καθεστώς Δανειακών Συμβάσεων και μνημονιακών πολιτικών, όπως καταφανέστατα πλέον προσανατολίζεται η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει, θα οξύνουν περαιτέρω την αποδόμηση και την διάλυση της δημόσιας υγείας.

Μόνη διέξοδος υπέρ της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, η μη αναγνώριση και μονομερής διαγραφή του χρέους, και η αποδέσμευση από τη φεουδαρχία των τραπεζών που πρεσβεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ
25/5/2015

Ο Δ. Καζάκης στο kontra channel με τον Αιμ. Λιάτσο, 25 Μαϊού 2015.

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Oι Σκοπιανοί μας προκαλούν μεσα στην ίδια μας την χώρα


   Από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου 2015 έχει προγραμματισθεί στη Φλώρινα ένα διεθνές Συνέδριο (http://novazora.gr/arhivi/12198)  από το κόμμα: «Ουράνιο Τόξο» (αυτοπροσδιοριζόμενο ως Πολιτικό κόμμα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα) και την Αυστραλιανή Μακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC) για να συζητηθούν  «Μακεδονικά» θέματα. Η ίδια οργάνωση είχε διεξαγάγει το 2013 ένα προηγούμενο συνέδριο στην Μελβούρνη για την επέτειο …περί διαμελισμού της Μακεδονίας το 1913!!!
  Το «Ουράνιο τόξο», που στις ευρωεκλογές του 2009 κατέβηκε με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο»,  επιδιώκει εδώ και μια εικοσαετία σχεδόν την αναγνώριση  «Μακεδονικών Μειονοτήτων» στην Ελλάδα, εξαπολύοντας την ανθελληνική του προπαγάνδα και  συνεργαζόμενο συχνά με ντόπιους  καλοθελητές  όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Στο πολιτικό τους μανιφέστο (http://www.florina.org/rainbow/manifesto _new_g.asp) τάσσονται ανοιχτά κατά των εθνικών κρατών, καθώς θεωρούν ότι ανήκουν πλέον στο παρελθόν,  και υποστηρίζουν το μοντέλο των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταγγέλουμε την θρασύτατη αυτή κίνηση των Σκοπιανών πολιτικών οι οποίοι μέσα από την ίδια μας την χώρα προσπαθούν να επηρεάσουν την διεθνή κοινή γνώμη και να αλλοιώσουν την ιστορία μας ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επεκτατικές βλέψεις των εθνικιστών της γείτονος χώρας συμπεριλαμβάνουν Ελληνικά εδάφη.


Μην προκαλείται τον Ελληνικό λαό! Θα τον βρείτε απέναντί σας!

 ΕΠΑΜ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ: ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΞΕΙΞΗ!!!

Απόσπασμα από το 1ο κεφάλαιο του "Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2015"(http://ec.europa.eu/europe2…/…/csr2015/nrp2015_greece_el.pdf) το οποίο έχει ήδη αποστείλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και το οποίο αποτελεί την βάση για την επικείμενη συμφωνία με τους "θεσμούς".
[...] Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα προχώρησε σε πρωτοφανή οικονομική προσαρμογή με στόχο αφενός την βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, αφετέρου την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η πρόοδος που επετεύχθη αντικατοπτρίζεται εύγλωττα στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη και είναι αποτέλεσμα των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε μακροοικονομικό επίπεδο που έλαβαν χώρα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η δημοσιονομική θέση της χώρας...
βελτιώθηκε σημαντικά αλλά τέθηκαν και οι βάσεις ώστε η πρόοδος που επετεύχθη στα μακροοικονομικά μεγέθη να μην είναι μόνο κυκλικού χαρακτήρα αλλά να έχει και σημαντικό διαρθρωτικό υπόβαθρο.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το 15,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014, αποτυπώνοντας την εντατική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και την πορεία της οικονομίας προς την πλήρωση του αντίστοιχου κριτηρίου σύγκλισης. Η στροφή προς ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα με εξωστρεφή προσανατολισμό, φαίνεται να επιτυγχάνεται το 2013 και το 2014, όπου το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών κατέγραψε πλεονάσματα ύψους 0,6% και 0,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές, αν και επικεντρώνονται στο βασικό στόχο της επίτευξης δημοσιονομικής σταθερότητας, επεκτείνουν την επίδρασή τους σε χρηματοοικονομικές, τομεακές και κανονιστικές ρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η συγκράτηση του κόστους της συνταξιοδοτικής ασφάλισης και ο εξορθολογισμός του συστήματος υγείας, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
Συνεπώς οι διαρθρωτικές αλλαγές στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους και στην αποτελεσματική λειτουργία των αγορών, με την κατάργηση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την ενίσχυση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας από την παρατεταμένη ύφεση στη διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε όπως φαίνεται από διεθνείς δείκτες όπως ο ‘δείκτης προόδου προσαρμογής’ του Lisbon Council & Berenberg Bank, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη το 2014 για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Επιπλέον ο δείκτης ‘doing business’ της Διεθνούς Τράπεζας αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στους τομείς για έναρξη επιχειρήσεων, της καταγραφής περιουσίας και της υλοποίησης συμβολαίων με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση στην κατάταξη της χώρας κατά 4 θέσεις.
Οι στρεβλώσεις των αγορών που προκαλούν ακαμψία των τιμών έχουν μερικώς αντιμετωπιστεί μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και άρση κανονιστικών πλαισίων (πχ απελευθέρωση ‘κλειστών επαγγελμάτων’). Κατά την περίοδο της προσαρμογής, έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα κόστους, καθώς οι κατά κεφαλή αμοιβές μειώνονται από το 2010 ενώ και οι τιμές βάσει του Εν.ΔΤΚ και του ΔΤΚ μειώνονται από το 2013. Η αποπληθωριστική πίεση στην οικονομία έχει θετικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στη δυναμική των εξαγωγών. [...]

Βαρύ κατηγορώ στην κυβέρνηση από τον Δημήτρη Καζάκη

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ανιστόρητος και εν δυνάμει επικίνδυνος ο Υπουργός Εξωτερικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε μια χρονική συγκυρία που η Άγκυρα αλωνίζει στη Θράκη, δεν επιτρέπεται σε κανέναν Έλληνα, ιδίως όταν πρόκειται για τον Υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι «στην Θράκη διατηρήθηκαν στοιχεία που φέρουν τουρκικές ρίζες. Δεν λέω τουρκικά στοιχεία, λέω στοιχεία με τουρκικές ρίζες. Ενώ όσον αφορά την Τουρκία, είχαμε δυσκολίες στην διατήρηση των 250,000 Ρωμιών από τους οποίους απέμειναν 2000-3000». 

Το βασικό χαρακτηριστικό των μειονοτήτων που έμειναν στη Θράκη μετά τη συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών ήταν η μουσουλμανική θρησκεία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και όχι η εθνική τους καταγωγή, που η Άγκυρα προσπαθεί να «αναδείξει».

Τη στιγμή που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως και γίνονται συνέδρια για τα γεγονότα αυτά, τόσο από Τουρκικά πανεπιστήμια, όσον από Ελληνικές οργανώσεις, και όταν τα πρώτα αναγνωρίζουν ότι ήταν μια τουρκική πολιτική γραμμή που είχε χαραχθεί από παλαιότερα, δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι «είχαμε δυσκολίες να διατηρήσουμε τους 250,000 Ρωμιούς», «δυσκολίες» που θυμίζουν κατά κάποιον τρόπο τον ανεκδιήγητο «συνωστισμό» της Σμύρνης.

Επιπλέον οι δηλώσεις αυτές αποτελούν παραποίηση της ιστορικής αλήθειας και έλλειψη σεβασμού στον Ελληνισμό της Τουρκίας που τόσα υπέστη.

Γι’ αυτό το ΕΠΑΜ τις καταδικάζει ως εθνικά επικίνδυνες και διπλωματικά ατυχείς και ρωτά ευθέως τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ και την ηγεσία τους, εάν συμφωνούν με τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ.

12/05/2015
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ΕΜΣ): Ο μόνιμος δανειστής για όλη την Ευρώπη

Το δημοσίευμα για την αγορά του δανείου από τον ΕΜΣ
     Το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα: «Αγορά» είχε ένα άρθρο με τίτλο: Σχέδιο συμφωνίας με «έξοδο» ΔΝΤ-ΕΚΤ. Η «μικρή συμφωνία»με την οποία θα κλείσει το 2ο μνημόνιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ξεκλειδώσει τη μεγάλη συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η πρόταση που έχει γίνει συνίσταται σε νέο δάνειο ύψους 46 δισ. ευρώ με το οποίο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα αγοράσει τα 19 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τα 27 δισ. που κατέχει η ΕΚΤ.
    Η αποπληρωμή του δανείου θα εκτείνεται στο άπειρο, όπως χαρακτηριστικά λένε στις Βρυξέλλες, δηλαδή από 32 έως 50 χρόνια. Οπως λένε αξιωματούχοι της Κομισόν, αν η Ελλάδα συμφωνήσει μπορούν να μεταφερθούν στον ESM, με ελάχιστο επιτόκιο, τα δάνεια ύψους 46 δισ. ευρώ.
   Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνολική συμφωνία με τους εταίρους προϋποθέτει ένα πακέτο μέτρων όπως είναι η ενοποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η μη καταβολή τη 13ης σύνταξης στα χαμηλά εισοδήματα και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας;
  Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση ή κούρεμα του δημοσίου χρέους, απλώς το δάνειο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(EΜΣ ή EMS). Κοινώς, θ’ αλλάξουμε δανειστή. Ποιος είναι όμως ο νέος αυτός δανειστής; Είναι καλύτερος ή χειρότερος από τους προκατόχους του;

   Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του EMΣ(http://esm.europa.eu/about/index.htm), «Από την 1η Ιουλίου 2013, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EFSF) δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα προγράμματα χρηματοδότησης αλλά θα συνεχίσει την διαχείριση και εξόφληση απλήρωτων χρεών. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ΕΜΣ) θα μείνει, τότε,(την 1η Ιουλίου)  ως ο μοναδικός και μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των νέων αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.» Από 1η Ιουλίου λοιπόν, ολόκληρη η Ευρωζώνη υπάγεται για δανειοδότηση σε έναν νέο θεσμό για την οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε.
Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΣ
(http://www.sbbe.gr/newsletters/eflashnews/2012_51/Stability.pdf)
Για να καταλάβουμε την φύση του ΕΜΣ, ας δούμε κάποιες παραγράφους του άρθρου 32 από την συνθήκη ιδρύσεώς του:

Άρθρο 32
    παράγραφος 2: «Ο ΕΜΣ διαθέτει πλήρη νομική προσωπικότητα· έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα:
α) να αποκτά και να διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία,
β) να συμβάλλεται,
γ) να είναι διάδικος και
δ) να συνάπτει συμφωνία και/ή πρωτόκολλα για την έδρα, όποτε είναι αναγκαίο, για την εξασφάλιση της αναγνώρισης και της επιβολής του νομικού καθεστώτος και των προνομίων και ασυλιών του.»

     παράγραφος 3: «Ο ΕΜΣ, η ακίνητη περιουσία, οι πόροι του και τα περιουσιακά του στοιχεία, ανεξαρτήτως τοποθεσίας και κατόχου, χαίρουν ασυλίας από οιασδήποτε μορφής δικαστική διαδικασία, εκτός εάν ο ΕΜΣ παραιτηθεί ρητώς από την ασυλία του για τους σκοπούς οιασδήποτε διαδικασίας ή βάσει των όρων οιασδήποτε συμβάσεως, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης των χρηματοδοτικών του μέσων.»

   παράγραφος 4: «Η περιουσία, οι χρηματοδοτικοί πόροι και τα στοιχεία του ενεργητικού του ΕΜΣ, ανεξαρτήτως τοποθεσίας και κατόχου, χαίρουν ασυλίας έναντι έρευνας, επίταξης, δήμευσης, απαλλοτρίωσης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κατάσχεσης, αφαίρεσης ή δέσμευσης βάσει εκτελεστικών, δικαστικών, διοικητικών ή νομοθετικών μέτρων.»

   παράγραφος 5: «Τα αρχεία του ΕΜΣ και όλα τα έγγραφα που ανήκουν στον ΕΜΣ ή βρίσκονται στην κατοχή του είναι απαραβίαστα»

   παράγραφος 6: « Οι χώροι των εγκαταστάσεων του ΕΜΣ είναι απαραβίαστοι

   παράγραφος:8
 «Στον βαθμό που είναι αναγκαίο για την άσκηση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στην παρούσα συνθήκη, όλη η περιουσία, οι χρηματοδοτικοί πόροι και τα στοιχεία του ενεργητικού του ΕΜΣ δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, ρύθμιση, έλεγχο και μορατόρια οποιασδήποτε φύσεως»

    παράγραφος 9: «Ο ΕΜΣ απαλλάσσεται από οποιαδήποτε υποχρέωση έγκρισης ή αδειοδότησης ως πιστωτικό ίδρυμα, πάροχος επενδυτικών υπηρεσιών ή άλλου είδους επίσημη αδειοδοτημένη, ή ρυθμιζόμενη οντότητα δυνάμει των νομοθεσιών εκάστου μέλους του ΕΜΣ.»


   Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι ο ΕΜΣ είναι νομικώς μια κρατική οντότητα, καθώς  η ακίνητη περιουσία, οι πόροι του και τα περιουσιακά του στοιχεία, χαίρουν ασυλίας από οιασδήποτε μορφής δικαστική διαδικασία. Είναι η ασυλία που έχει κάθε κράτος εθνικά κυρίαρχο, εκτός από την Ελλάδα, η οποία μέσω της δανειακής σύμβασης-μνημονίου Νο 2, που την παρατείνει η νέα κυβέρνηση,  παραιτήθηκε άνευ όρων και αμετάκλητα από την ασυλία που απορρέει λόγω εθνικής της κυριαρχίας.

   Εφόσον λοιπόν ο ΕΜΣ είναι από δω και πέρα ο μόνος μηχανισμός δανεισμού για την Ελλάδα, αναγκαστικά θα πρέπει να αποδεχτούμε οποιουσδήποτε όρους μας επιβάλλει αν θέλουμε να μην ξεμείνουμε από ρευστότητα. Ο ΕΜΣ έχει την δυνατότητα να αποκτήσει ακίνητη δημόσια και ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού κράτους αν αυτό επιβάλουν οι όροι των δανειακών συμβάσεων. Λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικές οδοί, εδάφη ορυκτού πλούτου, κατοικίες και περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, δεν θα είναι άραγε ένα δέλεαρ για τον ΕΜΣ; Ειδικά που τώρα με το ΤΑΙΤΕΠ γίνεται σωρεία αποκρατικοποιήσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους, αν το χρέος μας εξαγοραστεί από τον ΕΜΣ, πολλά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου θα περάσουν στην κατοχή του. Επίσης, την αποκτηθείσα περιουσία του μπορεί να την χρησιμοποιήσει όπως θέλει χωρίς να υφίσταται κανέναν νομικό έλεγχο από οποιονδήποτε! Φανταστείτε να περάσουν στην κυριότητα του ΕΜΣ εδάφη μας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία! Αν λαβουμε υπόψη και το δημοσίευμα της εφημερίδας: «Αγορά» που λεει πως η αποπληρωμή του δανείου στον ΕΜΣ θα διαρκέσει από 32 έως 50 χρόνια, τότε τι μελλον μπορεί να έχει η Ελλαδα αν βρίσκεται κάτω υπό τον πλήρη έλεγχο αυτού του ανεξέλεγκτου μηχανισμού για τόσα χρόνια; Ας αναρωτηθεί ο κάθε λογικός άνθρωπος  και ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Νίκος Στάμος, 

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Καμια αναμονή, παρά μόνον ανένδοτος αγώνας!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, βρίσκει τη χώρα μας εγκλωβισμένη -όσο ποτέ άλλοτε- μέσα  στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015, που εκφράζει την συνέχεια της σκληρής γραμμής επιτήρησης που έχει επιβληθεί  ποτέ, από τους δανειστές και τοκογλύφους. Η πλήρης υποταγή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους «θεσμούς» και η εμμονή στη λογική του «έντιμου συμβιβασμού» με το ευρωπαϊκό ιερατείο των στυγνών εκβιαστών και των οικονομικών δολοφόνων, οδηγεί τη χώρα μας στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Με την διπλή (πολιτική και τεχνική) αποικιοκρατική κηδεμονία που επιβλήθηκε, εκχωρείται και η τελευταία ελπίδα του ελληνικού λαού, που εμπιστεύθηκε στη νέα κυβέρνηση τη σκληρή διαπραγμάτευση στο όνομα της ανάσχεσης των αδιέξοδων εφαρμοζόμενων πολιτικών.  

Μετά το οριστικό... «διαζύγιο» με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το επερχόμενο... «συμβόλαιο ανάπτυξης»,  οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα απολύτως να περιμένουν.  Οπως τίποτα δεν έχουν να περιμένουν και από τον κυβερνητικό – εργοδοτικό – γραφειοκρατικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, που πρόσφατα - στις 3 Απριλίου 2015 -  με απόφαση της κυβέρνησης έλαβε από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ 18 εκατομμύρια ευρώ.  Καμιά απολύτως αναμονή δεν πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, με εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. Προαπαιτούμενο, τέτοιας μορφής συνθηκών, είναι πρωτίστως η επανάκτηση της Εθνικής Κυριαρχίας της χώρας, που δεν πρόκειται να επιτευχθεί παρά μόνο με μονομερείς ενέργειες, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Το ΕΠΑΜ δεν θα σταματήσει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους, πως βιώσιμη λύση για την χώρα και τον λαό της δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στον «ζουρλομανδύα» της ευρωζώνης και απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και ανένδοτου αγώνα, με στόχο:

  1. Την μονομερή διαγραφή του παράνομου και καταχρηστικού χρέους  σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
  2. Την τιμωρία όλων των ενόχων για να απονομιμοποιηθούν, να κριθούν οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις τους σε βάρος του ελληνικού λαού ως ανυπόστατες.
  3. Την έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ.
  4. Την μετάβαση σε εθνικό κρατικό νόμισμα, ως εργαλείο αποκατάστασης της Εθνικής Κυριαρχίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  5. Την εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, με πρώτη και κύρια την Τράπεζα της Ελλάδος και όλων των ζωτικών τομέων για την οικονομία και τη ζωή του λαού (Υγεία, Παιδεία, υποδομές, ενέργεια, νερό…), καθώς και την ακύρωση των συμβάσεων εκποίησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, την ανάκτηση του ελέγχου και της ιδιοκτησίας τους από το Δημόσιο.
  6. Την έναρξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, με την εφαρμογή ενός πολύ καλά μελετημένου σχεδίου, όπως το Ε.ΠΑ.Μ. το επεξεργάζεται και το προτείνει, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Καλούμε όλους τους συναγωνιστές να συμμετάσχουν μαζικά στις Απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς με τα Σωματεία τους.

Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.

Αθήνα 30/04/2015