Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ΕΜΣ): Ο μόνιμος δανειστής για όλη την Ευρώπη

Το δημοσίευμα για την αγορά του δανείου από τον ΕΜΣ
     Το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα: «Αγορά» είχε ένα άρθρο με τίτλο: Σχέδιο συμφωνίας με «έξοδο» ΔΝΤ-ΕΚΤ. Η «μικρή συμφωνία»με την οποία θα κλείσει το 2ο μνημόνιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ξεκλειδώσει τη μεγάλη συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η πρόταση που έχει γίνει συνίσταται σε νέο δάνειο ύψους 46 δισ. ευρώ με το οποίο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα αγοράσει τα 19 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τα 27 δισ. που κατέχει η ΕΚΤ.
    Η αποπληρωμή του δανείου θα εκτείνεται στο άπειρο, όπως χαρακτηριστικά λένε στις Βρυξέλλες, δηλαδή από 32 έως 50 χρόνια. Οπως λένε αξιωματούχοι της Κομισόν, αν η Ελλάδα συμφωνήσει μπορούν να μεταφερθούν στον ESM, με ελάχιστο επιτόκιο, τα δάνεια ύψους 46 δισ. ευρώ.
   Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνολική συμφωνία με τους εταίρους προϋποθέτει ένα πακέτο μέτρων όπως είναι η ενοποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η μη καταβολή τη 13ης σύνταξης στα χαμηλά εισοδήματα και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας;
  Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση ή κούρεμα του δημοσίου χρέους, απλώς το δάνειο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(EΜΣ ή EMS). Κοινώς, θ’ αλλάξουμε δανειστή. Ποιος είναι όμως ο νέος αυτός δανειστής; Είναι καλύτερος ή χειρότερος από τους προκατόχους του;

   Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του EMΣ(http://esm.europa.eu/about/index.htm), «Από την 1η Ιουλίου 2013, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EFSF) δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα προγράμματα χρηματοδότησης αλλά θα συνεχίσει την διαχείριση και εξόφληση απλήρωτων χρεών. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ΕΜΣ) θα μείνει, τότε,(την 1η Ιουλίου)  ως ο μοναδικός και μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των νέων αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.» Από 1η Ιουλίου λοιπόν, ολόκληρη η Ευρωζώνη υπάγεται για δανειοδότηση σε έναν νέο θεσμό για την οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε.
Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΣ
(http://www.sbbe.gr/newsletters/eflashnews/2012_51/Stability.pdf)
Για να καταλάβουμε την φύση του ΕΜΣ, ας δούμε κάποιες παραγράφους του άρθρου 32 από την συνθήκη ιδρύσεώς του:

Άρθρο 32
    παράγραφος 2: «Ο ΕΜΣ διαθέτει πλήρη νομική προσωπικότητα· έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα:
α) να αποκτά και να διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία,
β) να συμβάλλεται,
γ) να είναι διάδικος και
δ) να συνάπτει συμφωνία και/ή πρωτόκολλα για την έδρα, όποτε είναι αναγκαίο, για την εξασφάλιση της αναγνώρισης και της επιβολής του νομικού καθεστώτος και των προνομίων και ασυλιών του.»

     παράγραφος 3: «Ο ΕΜΣ, η ακίνητη περιουσία, οι πόροι του και τα περιουσιακά του στοιχεία, ανεξαρτήτως τοποθεσίας και κατόχου, χαίρουν ασυλίας από οιασδήποτε μορφής δικαστική διαδικασία, εκτός εάν ο ΕΜΣ παραιτηθεί ρητώς από την ασυλία του για τους σκοπούς οιασδήποτε διαδικασίας ή βάσει των όρων οιασδήποτε συμβάσεως, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης των χρηματοδοτικών του μέσων.»

   παράγραφος 4: «Η περιουσία, οι χρηματοδοτικοί πόροι και τα στοιχεία του ενεργητικού του ΕΜΣ, ανεξαρτήτως τοποθεσίας και κατόχου, χαίρουν ασυλίας έναντι έρευνας, επίταξης, δήμευσης, απαλλοτρίωσης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κατάσχεσης, αφαίρεσης ή δέσμευσης βάσει εκτελεστικών, δικαστικών, διοικητικών ή νομοθετικών μέτρων.»

   παράγραφος 5: «Τα αρχεία του ΕΜΣ και όλα τα έγγραφα που ανήκουν στον ΕΜΣ ή βρίσκονται στην κατοχή του είναι απαραβίαστα»

   παράγραφος 6: « Οι χώροι των εγκαταστάσεων του ΕΜΣ είναι απαραβίαστοι

   παράγραφος:8
 «Στον βαθμό που είναι αναγκαίο για την άσκηση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στην παρούσα συνθήκη, όλη η περιουσία, οι χρηματοδοτικοί πόροι και τα στοιχεία του ενεργητικού του ΕΜΣ δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, ρύθμιση, έλεγχο και μορατόρια οποιασδήποτε φύσεως»

    παράγραφος 9: «Ο ΕΜΣ απαλλάσσεται από οποιαδήποτε υποχρέωση έγκρισης ή αδειοδότησης ως πιστωτικό ίδρυμα, πάροχος επενδυτικών υπηρεσιών ή άλλου είδους επίσημη αδειοδοτημένη, ή ρυθμιζόμενη οντότητα δυνάμει των νομοθεσιών εκάστου μέλους του ΕΜΣ.»


   Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι ο ΕΜΣ είναι νομικώς μια κρατική οντότητα, καθώς  η ακίνητη περιουσία, οι πόροι του και τα περιουσιακά του στοιχεία, χαίρουν ασυλίας από οιασδήποτε μορφής δικαστική διαδικασία. Είναι η ασυλία που έχει κάθε κράτος εθνικά κυρίαρχο, εκτός από την Ελλάδα, η οποία μέσω της δανειακής σύμβασης-μνημονίου Νο 2, που την παρατείνει η νέα κυβέρνηση,  παραιτήθηκε άνευ όρων και αμετάκλητα από την ασυλία που απορρέει λόγω εθνικής της κυριαρχίας.

   Εφόσον λοιπόν ο ΕΜΣ είναι από δω και πέρα ο μόνος μηχανισμός δανεισμού για την Ελλάδα, αναγκαστικά θα πρέπει να αποδεχτούμε οποιουσδήποτε όρους μας επιβάλλει αν θέλουμε να μην ξεμείνουμε από ρευστότητα. Ο ΕΜΣ έχει την δυνατότητα να αποκτήσει ακίνητη δημόσια και ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού κράτους αν αυτό επιβάλουν οι όροι των δανειακών συμβάσεων. Λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικές οδοί, εδάφη ορυκτού πλούτου, κατοικίες και περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, δεν θα είναι άραγε ένα δέλεαρ για τον ΕΜΣ; Ειδικά που τώρα με το ΤΑΙΤΕΠ γίνεται σωρεία αποκρατικοποιήσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους, αν το χρέος μας εξαγοραστεί από τον ΕΜΣ, πολλά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου θα περάσουν στην κατοχή του. Επίσης, την αποκτηθείσα περιουσία του μπορεί να την χρησιμοποιήσει όπως θέλει χωρίς να υφίσταται κανέναν νομικό έλεγχο από οποιονδήποτε! Φανταστείτε να περάσουν στην κυριότητα του ΕΜΣ εδάφη μας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία! Αν λαβουμε υπόψη και το δημοσίευμα της εφημερίδας: «Αγορά» που λεει πως η αποπληρωμή του δανείου στον ΕΜΣ θα διαρκέσει από 32 έως 50 χρόνια, τότε τι μελλον μπορεί να έχει η Ελλαδα αν βρίσκεται κάτω υπό τον πλήρη έλεγχο αυτού του ανεξέλεγκτου μηχανισμού για τόσα χρόνια; Ας αναρωτηθεί ο κάθε λογικός άνθρωπος  και ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Νίκος Στάμος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου