Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τραπεζική ένωση: «Γη και ύδωρ» στις τράπεζες



Από χτές 4 Νοεμβρίου 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέλαβε πλήρως εποπτικές λειτουργίες και αρμοδιότητες στο πλαίσιο τουΕνιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), κάνοντας πράξη τη μεγαλύτερη διεύρυνση της εξουσίας της από την υιοθέτηση του ευρώ. Ο ΕΕΜ αναλαμβάνει την αποκλειστική εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζών της ζώνης του ευρώ.
Όπως ακριβώς ανακοινώνεται από την ΕΚΤ, «ο ΕΕΜ είναι ένα νέο σύστημα τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις εθνικές εποπτικές αρχές των συμμετεχουσών χωρών.
Οι βασικοί του σκοποί είναι:
Η διαφύλαξη της ασφάλειας και της ευρωστίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης και σταθερότητας, και η διασφάλιση συνεπούς εποπτείας»
Όπως είναι κατανοητό, η τραπεζική ένωση, αφορά την προστασία και τη μονομερή διάσωση των συστημικών τραπεζών, αυτών δηλαδή που στηρίζουν την ζώνη του ευρώ, έναντι οποιασδήποτε απαίτησης.
Πιο συγκεκριμένα από εχτές 4/11/2014:
1.  Όποτε κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με τον ΕΕΜ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα προχωρά σε άμεση ανακεφαλοποίηση των συστημικών τραπεζών, αφού πρώτα εφαρμοσθεί το γνωστό «bail in» ή αλλιώς κούρεμα καταθέσεων.
2.  Εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον ΕΕΜ, προκειμένου να προφυλαχθεί η βιωσιμότητα της κάθε συστημικής τράπεζας, καμμία δυνατότητα δεν θα παρέχεται στον δανειολήπτη-οφειλέτη ή ακόμα και τον καταθέτη, για να προστατέψει τον εαυτό του με ένδικα μέσα που του παρέχονται από το εθνικό σύστημα δικαίου της χώρας του.
Επί της ουσίας η ΕΕ με την «τραπεζική ένωση», κάνει ακόμα ένα βήμα προς την αφαίρεση κάθε δικαιώματος από τα κράτη-μέλη, να διαχειρίζονται το εγχώριο τραπεζικό τους σύστημα. να αποφασίζουν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών τους και να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών τους απέναντι στην ασυδωσία των τραπεζιτών και τοκογλύφων. Όλα αυτά, θα εντάσσονται πλέον στην εποπτική αρχή της τραπεζικής ένωσης, με την Ελλάδα να καλείται να εκτελεί τις εντολές του κ. Ντράγκι, χωρίς να είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη κυβερνήσεων και εθνικών κοινοβουλίων.
 Στην πράξη εκχωρείται με τον τρόπο αυτόν ο πλήρης έλεγχος του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε ένα υπερεθνικό όργανο, που δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και του οποίου τα μέλη είναι οι πλέον ισχυροί τραπεζίτες της ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κάθε πολίτη.
Οι τραπεζίτες της ΕΚΤ, που επί 5 χρόνια τώρα δεν έχουν πράξει το παραμικρό για την αντιμετώπιση της συστημικής κρίσης του ευρώ, θα αποφασίζουν ποια τράπεζα πρέπει να διασωθεί σε βάρος των καταθετών και μετόχων, όπως έγινε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2014, ενώ ετοιμάζονται να κατάσχουν καταθέσεις και να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας.
Ήδη πρώτη προτεραιότητα του νέου μηχανισμού είναι να εποπτεύσει την αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών, καθώς πρόσφατα διαπιστώθηκε από τα τεστ αντοχής ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν τα 900 δις ευρώ στην ευρωζώνη.
Διαμηνύουν σε όλα τα κράτη-μέλη, ότι προέχει η βιωσιμότητα των τραπεζών, έστω κι αν γίνει σε βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών, περιφρονώντας για μία ακόμα φορά τον σεβασμό προς τον άνθρωπο.
Αν μέχρι σήμερα έχει δοθεί γη και ύδωρ στις τράπεζες δεν είναι τίποτε μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί απ’ εδώ και μπρος. Γι’ αυτό και θέλουν να θωρακίσουν θεσμικά το τραπεζικό καρτέλ μετατρέποντάς το επίσημα σε Τραπεζική Ένωση.
Είναι σαφές ότι η χώρα μας τελεί υπό κατοχή, έστω κι αν αυτή επιβάλλεται με οικονομικά μέσα. Το νέο αποικιοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΕ, βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην πατρίδα μας.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, είναι εντυπωσιακή, η εκκωφαντική σιωπή  σύσσωμου του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Ολόκληρη η χώρα ξεπουλιέται, η κυριαρχία της παραχωρείται σε υπερκρατικούς μη ελεγχόμενους μηχανισμούς, και το επίσημο πολιτικό σύστημα εξαντλείται στην εκλογολογία εν’ όψει της λήξης της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πολλάκις από τον ελληνικό λαό, και είναι ήδη χρεοκοπημένες. Οποιαδήποτε διάσωσή τους με τους όρους που επιβάλλονται από τους μηχανισμούς της ΕΕ, μόνο σκοπό έχει την διάσωση της ζώνης του ευρώ και την στήριξη της ασυδωσίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και αυτό για να διασωθεί η παρασιτική οικονομία της ευρωζώνης σε βάρος των λαών.
Το ΕΠΑΜ επανειλημμένα υποστηρίζει, ότι οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας  και κυρίως η Τράπεζα της Ελλάδας, πρέπει να εθνικοποιηθούν με σκοπό :
 - Τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος από την τοκογλυφία και την κερδοσκοπία με «τοξικά» και μη προϊόντα, με αποτέλεσμα το δραστικό περιορισμό της χρηματοπιστωτικής επιβάρυνσης της οικονομίας.
-Την πιστωτική στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας σε συνδυασμό με την κατάργηση των στεγανών και των απορρήτων του τραπεζικού συστήματος.
- Την κατοχύρωση  της πλήρους διαφάνειας του κοινωνικού ελέγχου στις τραπεζικές λειτουργίες.
Καμμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να απαλλάξει τον λαό μας που βρίσκεται έρμαιο  ως αναλώσιμο είδος των διεθυντηρίων της ευρωζώνης, τα οποία κινούνται με πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον και την στήριξη της οικονομίας των ισχυρών.
Μόνο η παλλαϊκή ενότητα και η γενικευμένη αντίσταση απέναντι στις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού, εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα μας.
Το ΕΠΑΜ θα συνεχίσει να απευθύνει έκκληση και προσκλητήριο συνεργασίας, σε όλες τις αποκαλούμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις, εντός και εκτός κοινοβουλίου, που διαισθάνονται τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει η πατρίδα μας.

5/11/2014
Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου