Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ 4ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ.



Αγαπητές συναγωνίστριες και συναγωνιστές, αγαπητοί σύνεδροι,

Το 4ο Πανελλαδικό Συνέδριο του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, προέκυψε μετά  από τα αιτήματα που κατατέθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία το περασμένο διάστημα και ύστερα από την διερεύνηση δημοψηφισματικού χαρακτήρα σε όλα τα μέλη του Μετώπου, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Καταστατικού μας.

Το 4ο Συνέδριο έρχεται σε μια περίοδο αφόρητων πιέσεων και εκβιασμών προς τον λαό μας, απόρροια της συνεχιζόμενης ιδιότυπης οικονομικής κατοχής στη χώρα - επί το χείριστον – που επιτείνουν την κοινωνική κόπωση και ανασφάλεια, παρά την αλλαγή της διακυβέρνησης και την ανάληψη της εξουσίας από «αντιμνημονιακό» σχηματισμό, έτσι όπως αυτός προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σε αυτή την συνθήκη βέβαια πέρα από τους επικυρίαρχους, απόλυτη ευθύνη έχουν οι δοσιλογικές κυβερνήσεις των προηγούμενων περιόδων και βεβαίως η νέα συγκυβέρνηση, που με τους άστοχους όσο και επικίνδυνους χειρισμούς μέσω της διαπραγμάτευσης, κατάφερε να χειροτερέψει τη θέση της Ελλάδας και να εγκλωβιστεί και η ίδια μέσα από τις ιδεοληψίες του ευρωμονόδρομου που  διακατέχουν την ηγετική της ομάδα. Ούτε καν τύποις η δημοκρατία δεν λειτουργεί στην χώρα μας, και όσο και να επαίρεται η συγκυβέρνηση ότι την αποκατέστησε, τα βασικά και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του λαού μας συνεχίζουν να παραβιάζονται.
Το 4ο Συνέδριο του ΕΠΑΜ, έρχεται επίσης σε μια περίοδο όπου το διεθνές περιβάλλον, ολοένα αποσταθεροποιείται, ειδικά στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα μετά τα τελευταία γεγονότα, αποσταθεροποιείται καί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με επίκεντρο τα Σκόπια και την Αλβανία.

Θεωρούμε οτι η κατάσταση βρίσκεται σε σημείο καμπής, τόσο από την πλευρά  της οικονομίας, την κοινωνική εξαθλίωση που της αντιστοιχεί, και το γενικό ξεπούλημα της χώρας, όσο και από τους εξαιρετικά επικίνδυνους διεθνείς συσχετισμούς και αντιθέσεις, που οξύνονται εμπλέκοντας την χώρα μας στα σχέδιά τους.
Το χειρότερο όμως είναι πως ο ελληνικός λαός, δείχνει αποδιοργανωμένος, αποπροσανατολισμένος και αμήχανος από ποτέ. Κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου είναι η αναμονή, η απογοήτευση, η παραίτηση, χαρακτηριστικά που τροφοδοτούνται αντιφατικά και αντίστοιχα από την ελπίδα, την προδοσία των υποσχέσεων, και την κόπωση που επιφέρει η ατέρμονη και αδιέξοδη διαπραγμάτευση στην πορεία προς την αναγκαστική συνθηκολόγηση.  Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν οι δυνάμεις αυτές στην ελληνική κοινωνία, που μπορούν να αντισταθούν και να μπουν μπροστά ανατρέποντας την πορεία θανάτου της χώρας μας. Θεωρούμε πως υπάρχουν και μάλιστα σε ιδιαίτερα ικανό ποσοστό συγκρότησης της λεγόμενης κρίσιμης μάζας, που θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Για μια σειρά λόγους όμως που κι εμείς κατά καιρούς έχουμε αναλύσει, λείπει η διείσδυση της αξιόπιστης και φερέγγυας εναλλακτικής πρότασης προς τις δυνάμεις αυτές αλλά και σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.  Η πρόταση διεξόδου του Ε.ΠΑ.Μ.

Στο πλαίσιο του απολογισμού της Πολιτικής Γραμματείας από το 3ο Συνέδριο έως σήμερα, θα επιχειρήσουμε την κατά το δυνατόν λεπτομερέστερη καταγραφή και παρουσίαση των πεπραγμένων της, με αίσθηση αντικειμενικότητας και κυρίως αυτοκριτικής, θέτοντας στην κρίση του Συνεδρίου το έργο της.
Από τις 29/9/2014 που ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο έως και σήμερα, η περίοδος που διανύσαμε μπορεί να ειδωθεί σε δύο διακριτές περιόδους:
Α) την περίοδο προ των εθνικών εκλογών και της προεκλογικής περιόδου.
Β) την περίοδο της νέας διακυβέρνησης στη χώρα.


Α. Περίοδος, προ των εθνικών εκλογών.

Με το πέρας του 3ου Συνεδρίου και ύστερα από τις ψηφισμένες αλλαγές στο Καταστατικό όσον αφορά την δομή των οργάνων του Μετώπου, συγκροτήθηκε το Κεντρικό Συντονιστικό (ΚΕ.ΣΥ.) σε σώμα,  δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΕΠΑΜ που εκλέχτηκαν απ’ευθείας από το συνέδριο η Πολιτική Γραμματεία και το Οργανωτικό Γραφείο. Το ΚΕ.ΣΥ. ανέλαβε να δρομολογήσει τους πρώτους σχεδιασμούς για την συνέχεια.
Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, εκλέχτηκαν οι συντονιστές για λογαριασμό της Πολιτικής Γραμματείας (τρείς συντονιστές) και αντίστοιχα για το Οργανωτικό Γραφείο (δύο συντονιστές). Ορίστηκαν επίσης οι συνεδριάσεις των 2 οργάνων, υιοθετώντας τον κανόνα της εβδομαδιαίας συνεύρεσης, (Τρίτη και Τετάρτη αντίστοιχα), η άμεση και καθημερινή επαφή και συντονισμός των 5 συντονιστών, και δρομολογήθηκε η εκλογή των Συνδέσμων από τους Τομείς, έτσι ώστε να συμπληρωθεί και να συγκροτηθεί το ταχύτερο σε σώμα το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του Μετώπου. Μέχρι τις 15/10/2014 η ΠΓ είχε αποστείλει στους πυρήνες και στα μέλη 2 αναλυτικές ενημερωτικες επιστολές,  με τις αλλαγές του Καταστατικού και των δομών των οργάνων, καθώς και πλήρη ενημέρωση για την αναδιοργάνωση των Επιτροπών.
Σκοπός των επιστολών, ήταν η εκ νέου κατανόηση της καινοτόμου αυτής απόφασης του 3ου Συνεδρίου, απόφαση που στόχευε στην θεμελίωση της ευελεξίας στην λειτουργία των κεντρικών οργάνων, αλλά και στην θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής της βάσης, με τη διαμόρφωση ενεργών τομέων και την εκλογή συνδέσμων, οι οποίοι πλέον συμμετέχουν ενεργά στην χάραξη πολιτικής τακτικής του Μετώπου, μαζί με τα νέα όργανα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου. Υπογράμμισαν επίσης τον πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό για την ζύμωση της απόφασης του 3ου Συνεδρίου και την ανάγκη ενίσχυσης των οργανωτικών ζητημάτων και του τρόπου κατανόησής τους στο πλαίσιο αλληλεγγύης και συναδέλφωσης ανάμεσά μας.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Το ΕΠΑΜ έβγαινε από μία δυσάρεστη περίοδο, λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, και της απόλυτης κινηματικής άπνοιας σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Το 3ο Συνέδριο κατέδειξε την Δημοκρατία στην Πράξη με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρούμε τομή στα χρονικά των πολιτικών φορέων στη χώρα μας, ότι το ΕΠΑΜ προχώρησε ριζοσπαστικά όσον αφορά την εσωτερική του συγκρότηση, τηρώντας απαρέγκλιτα το Καταστατικό του. Η δημοκρατική αυτή αλλαγή στις θέσεις ευθύνης των οργάνων του Μετώπου, καθώς και η βαριά όσο και ανεκτίμητη παρακαταθήκη των συναγωνιστών που αποχωρούσαν από τα όργανα, σε συνδυασμό με την αιτιολογημένη απογοήτευση της προηγούμενης περιόδου, καθιστούσαν υπεραυξημένες τις ευθύνες της νέας Πολιτικής Γραμματείας. Γι’αυτό από τα πρώτα πράγματα που επενδύσαμε, ήταν η απρόσκοπτη υλοποίηση της εντολής  της Πολιτικής Απόφασης του 3ου Συνεδρίου, και η κατά το δυνατότερον καλύτερη και αναγκαία αναδιοργάνωση των εσωτερικών δομών και λειτουργιών, στην βάση και της δομικής αλλαγής που προέκυψε.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες δεν αυταπατώμασταν. Το ΕΠΑΜ όπως και η χώρα ολόκληρη βρισκόταν και βρισκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Το στοίχημα το Μέτωπο να κρατούσε δυνάμεις, να αναδιοργανωνόταν και ταυτόχρονα να επένδυε στην δημιουργία του δημοκρατικού – πατριωτικού 3ου πόλου, ήταν για όλους εμάς πατριωτικό καθήκον. Κι αυτά έπρεπε να γίνουν γρήγορα αποτελεσματικά, μέσα σε συνεχές βάθεμα της ύφεσης της αβεβαιότητας και της αυξανόμενης κόπωσης της κοινωνίας μας.


1. Πολιτικός Σχεδιασμός Α Περιόδου.

Στην Πολιτική Απόφαση του 3ου Συνεδρίου αναφέρεται: «απευθύνουμε έκκληση-προσκλητήριο συνεργασίας σ' όλες τις αποκαλούμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις, εντός και εκτός κοινοβουλίου».
Στην απόφαση αυτή η ΠΓ κινήθηκε γρήγορα και άμεσα, ερχόμενη σε επαφή με κόμματα και φορείς καθώς και με προσωπικότητες.


1.1. Η προσπάθεια δημιουργίας του 3ου Πόλου.

Συγκεκριμένα με τους Δεν Πληρώνω – Ενιαίο Μέτωπο, επιβεβαιώθηκαν οι αδελφικές σχέσεις ανάμεσά μας, καθώς και η κοινή διαπίστωση στην αντίληψη ότι ο αγώνας πλέον είναι εθνικοαπελευθερωτικός. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη κοινής κινηματικής δράσης, εστιασμένης στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις  και η αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσά μας. Με το κίνημα Δεν Πληρώνω – Ενιαίο Μέτωπο ακόμα και σήμερα οι σχέσεις μας βρίσκονται σε άριστο σημείο, παρ’ότι μετά τις εκλογές η στάση τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετά επιεικής, με τα σημάδια αναμονής να κυριαρχούν στον πολιτικό προβληματισμό του. Από τότε μέχρι και σήμερα εξ’άλλου μετά από πρόταση μας, συνεχίζουν να βγάζουν δική τους εκπομπή στον διαδικτυακό σταθμό e-roi.

Με το Σχέδιο Β και το Κόμμα της Δραχμής, υπήρξε από την αρχή προσέγγιση στο πλαίσο της δημιουργίας σειράς εκδηλώσεων. Στην πρότασή τους να συμφωνήσουμε στο άνοιγμα διαλόγου για το νόμισμα, προς την κατεύθυνση ενός δημοψηφίσματος ή την συλλογή υπογραφών με το ερώτημα ευρώ ή εθνικό νόμισμα και παρ’ότι συμφωνούσαμε στις γενικές αρχές, εκφράσαμε επιφυλάξεις για την κατάληξη ενός τέτοιου εγχειρήματος και την σοβαρή πιθανότητα να επιτύχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Αντιπροτείναμε τον διευρυμένο ανοικτό διάλογο για το χρέος, που έτσι κι αλλιώς οδηγεί στην ανάγκη υιοθέτησης εθνικού νομίσματος. Σε δεύτερη συνάντηση που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα, υιοθετήθηκε η πρότασή μας για δημιουργία εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα το χρέος, χωρίς να εμμένουν στην λογική του δημοψηφίσματος  ενώ πρότειναν την συνδιαμόρφωση ενός κειμένου στο πλαίσιο «ενωτικών πολιτικών πρωτοβουλιών» όπου θα στοιχειοθετούνται τα σημεία σύγκλισης.
Το τελικό κείμενο συνδιαμορφώθηκε από τους τρείς πολιτικούς φορείς και βγήκε στην δημοσιότητα στις 20 Δεκεμβρίου 2014 με τίτλο «Λευτεριά από Χρέος – Χρέη, Ευρώ, ΕΕ».  Οι επαφές με το Σχέδιο Β συνεχίστηκαν και μετά τις εκλογές, αποφέροντας μια κοινή εκδήλωση στις 17 Φεβρουαρίου όπου συμμετείχε ο σ. Δημήτρης Καζάκης και έγιναν και παρεμβάσεις μελών της ΠΓ.  Εκτιμούμε, αν και οι πολιτικές όσο και οι εσωτερικές μας εξελίξεις σε όλο το επόμενο διάστημα έτρεχαν τάχιστα και οι επαφές μας με το Σχέδιο Β ατόνησαν μέχρι σήμερα, ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός φορέας βρίσκεται στην πιο κοντινή θέση μ’ εμάς, αποτελεί φίλια δύναμη και με μία περαιτέρω ειλικρινή διάθεση κάλλιστα μπορεί να προκύψει ακόμα στενότερη συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Με την ηγεσία των ΑΝΕΛ προσπάθειες για προσέγγιση στο συγκεκριμένο πλαίσιο έγιναν από την μεριά μας αμέσως, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι επαφές ουσιαστικά ξεκίνησαν μετά την δεύτερη αποτυχημένη κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα όταν μια σειρά από στελέχη τους άρχισαν να βομβαρδίζουν τα μέλη μας τόσο των πυρήνων όσο και της ΠΓ,  με μοναδικό σκοπό να διερευνήσουν την πιθανότητα κοινής καθόδου ή συνεργασίας στις διαφαινόμενες πλέον εκλογές. Θα αναφερθούμε παρακάτω σε αυτές. Ενημερωτικό σημείωμα προς τους πυρήνες έστειλε η ΠΓ για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ άλλων στις 26 Δεκεμβρίου 2014.

Σημαντική προσέγγιση έγινε όμως με την Ραχήλ Μακρή, όταν από τον Οκτώβριο του 2014 και την διαταραχή των σχέσεών της με τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο καί,  λόγω παρουσίας δια εκπροσώπου της στο 3ο Συνέδριό μας, προέκυψαν μια σειρά επαφών με συγκεκριμένες προτάσεις από την μεριά μας, για την δημιουργία του πατριωτικού – δημοκρατικού πόλου. Η συμπεριφορά όμως και οι αμέσως επόμενες επίσημες δηλώσεις της κ. Μακρή περί στήριξης τής τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης,  κατέστησαν προβληματική όσο και ανέντιμη την στάση της. Κρατήσαμε στάση αναμονής και επανήλθαμε προσεγγίζοντάς την ξανά την προεκλογική περίοδο. (αναφορά στο επόμενο κεφάλαιο)

Στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα πράγματα γνωρίζαμε εξ’αρχής ότι είναι πιο αγκυλωμένα.  Οι προσεγγίσεις ήταν πιο εύκολες στην δημιουργία κοινών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, αν και εκεί σχετικά προβληματικές, και δυσκολότερες όσον αφορά την δημιουργία μιας κοινής συμπαράταξης. Παρ’όλα αυτά επαφές υπήρξαν περισσότερο στο συνδικαλιστικό κομμάτι στην προσπάθεια έυρεσης κοινών σημείων αναφοράς, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να δρομολογήσουν στενότερες πολιτικές συνεργασίες.

Με το ΚΚΕ επίσης, οι προσπάθειες επικοινωνίας ως γνωστόν δεν κατέληξαν πουθενά, παρά τις συνεχείς οχλήσεις καί με επίσημο έγγραφο που στάλθηκε συστημένο στα γραφεία του κόμματος.

Παράπλευρα στις επαφές αυτές, επίσημη συνάντηση όπως γνωρίζετε έγινε και με στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συμφωνήθηκε ότι είναι κοινός τόπος η ενίσχυση κάθε λαϊκής κινητοποίησης και αντίστασης στις πολιτικές των μνημονίων και της φτωχοποίησης των πολιτών  και ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα διαλόγου στην κοινωνία για την αντιμετώπιση του χρέους. Συμφωνήθηκε οι επαφές να παραμείνουν ανοιχτές. Εκδόθηκε κοινό Δελτίο Τύπου.
Πρέπει εδώ να διευκρινήσουμε ξανά τον λόγο και τον τρόπο προσέγγισης στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση. Πολλοί συναγωνιστές διαφώνησαν με την συνάντηση αυτή, και δεν ήταν λίγες οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις που δεχτήκαμε επώνυμα ως Πολιτική Γραμματεία.  Η συνάντηση όμως αυτή είχε ξεκάθαρο στόχο, αξιοποίησης των πλεονηκτημάτων που μπορεί να μας προσέφερε η συγκεκριμένη συναναστροφή, και είχε να κάνει μόνο με την υλοποίηση της Πολιτικής Απόφασης του συνεδρίου μας. Στην εισήγηση στις 30 Νοεμβρίου 2014 προς το ΕΣΣ η Πολιτική Γραμματεία σημείωνε:
«Θεωρούμε  θετική την συνάντηση όμως, για το ότι η ανοικτή επικοινωνία και η συμφωνία για ανοικτό δημόσιο διάλογο για το χρέος, αν και εφ’ όσον ευοδωθεί,  δίνει στο ΕΠΑΜ την δυνατότητα σε ευρύτερα ακροατήρια να ξεδιπλώσει την επιχειρηματολογία και τις θέσεις του, για το κομβικό αυτό ζήτημα. Δεν θριαμβολογούμε, ούτε ενθουσιαζόμαστε με την συνάντηςη, μιας και γνωρίζουμε ότι κανείς ειδικά σε κόμματα εξουσίας δεν σε προσεγγίζει με αγνές προθέσεις, αλλά με την λογική της δυνατότητας από μεριάς τους να επωφεληθούν εκλογικά ή άλλα οφέλη. Πάμε βήμα-βήμα με όπλο τον ειλικρινή διάλογο και την ξεκάθαρη θέση στα προτάγματα μας. Να σημειώσουμε ακόμα οτι κανείς δεν τρέφει αυταπάτες με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν πρέπει να υποτιμά  τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τις αντιφάσεις στο εσωτερικό του».
Πιστεύουμε πως οι πολιτικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου, πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκλογές κτλ. δεν έδωσαν την δυνατότητα να εξελιχθεί αυτή η πρωτοβουλία.  Σε αντίθετη περίπτωση ήταν η πρώτη φορά που το ΕΠΑΜ μπόρεσε και κάθισε σε κοινό τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ  και θα είχε την δυνατότητα αν και εφ’όσον ευοδονώταν, να απλώσει την προβληματική του και τις θέσεις του με πλεονεκτικότερο ενδεχομένως τρόπο και αντίστοιχα αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία.

Προσπάθειες επίσης έγιναν και με μικρότερα κινήματα και φορείς στην κατεύθυνση δημιουργίας του 3ου πόλου,  για να αναπτυχθεί δυναμική είτε σε κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις είτε στην κοινή παρουσία σε ανοιχτούς διαλόγους και εκδηλώσεις.
Για όλα αυτά η Πολιτική Γραμματεία ενημέρωσε αναλυτικά με εσωτερικές επιστολές τα μέλη και τους πυρήνες στις 13 Νοεμβρίου και στις 19 και 26 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και στις εισηγήσεις του ΕΣΣ.

Επίσης με πρωτοβουλία και συναγωνιστών εκτός των οργάνων, προσπάθειες έγιναν και με προσωπικότητες της διανόησης και της δημοσιογραφίας, διερευνώντας τις απόψεις και τις προθέσεις τους, πάντα στον άξονα υλοποίησης της Πολιτικής Απόφασης του 3ου Συνεδρίου. Θετικά μηνύματα υπήρξαν, αλλά με μεγάλη δυσκολία στην τελική απόφασή τους και την ανοιχτή υιοθέτηση της αναγκαιότητας των προταγμάτων του ΕΠΑΜ, θεωρούμε για λόγους προσωπικής έκθεσης και στρεβλής άποψης όσον αφορά την ταύτισή τους με κομματικό μηχανισμό.


1.2.  Η Προεκλογική Περίοδος

Από τις 9 Δεκεμβρίου 2014 που ανακοινώθηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, η απόφαση για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ψηφοφοριών (17, 23, 29/12/2014), η Πολιτική Γραμματεία είχε ήδη προχωρήσει στις περισσότερες επαφές με κόμματα, πολιτικούς φορείς, κινήματα και προσωπικότητες στην κατεύθυνση της Πολιτικής Απόφασης, και είχε διαμορφώσει εξαιρετικά συμπαγή και ολοκληρωμένη άποψη για την δυνατότητα υλοποίησης του δημοκρατικού – πατριωτικού πόλου. Οι διεργασίες όμως συνεχίζονταν, αλλάζοντας πλέον το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των συνομιλιών, δεδομένου ότι η πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα πλέον σε εθνικές – βουλευτικές εκλογές ανέβαινε κατακόρυφα.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2014 η Πολιτική Γραμματεία έστειλε την πρώτη «Εισήγηση για Πιθανές Εκλογές» στους πυρήνες, αναλύοντας κατά το δυνατόν καλύτερα την εσωτερική πολιτική κατάσταση, παρουσιάζοντας τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τότε σε σχέση με τις συνεργασίες με τους πολιτικούς φορείς, και αναπτύσσοντας τα θετικά και αρνητικά δεδομένα που διαμορφώνονταν απένεντι στο ενδεχόμενο καθόδου του ΕΠΑΜ στις πιθανές εκλογές, αναλύοντας όρους και προϋποθέσεις.
Κύριος στόχος ήταν η κάθοδος στις πιθανές εκλογές, μόνο με τους όρους και προϋποθέσεις που θα συνέφεραν πρώτα και κύρια την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας και δεύτερον το ίδιο το Μέτωπο. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
1. Η εξάντληση κάθε δυνατότητας δημιουργίας πλατιάς κοιωνικοπολιτικής συμμαχίας στο πλαίσιο του 3ου πόλου και απέναντι στην διαφαινόμενη κοινωνική  και πολιτική πόλωση που δημιουργούνταν.
2. Η επίτευξη πραγματικής ισότιμης συνεργασίας στο πλαίσιο της αυτοτέλειας του ΕΠΑΜ και της ελάχιστης πολιτικής συμφωνίας σε βασικά κοινωνικοπολιτικά προτάγματα.
3.  Η εξασφάλιση του παροπλισμού και της ήττας του δοσιλογικού καθεστώτος της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Αρνητικές συνθήκες ήταν:
1.  Το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα – μέχρι τότε – του ΕΠΑΜ που απαγόρευε κάθε σκέψη πλήρους αυτόνομης  συμμετοχής στις εκλογές.
2.  Η καταφανής τάση ευρύτερα της κοινωνίας, να ξεμπερδέψει έυκολα και γρήγορα από τις μνημονιακές πολιτικές, πράγμα που ευνοούσε την κοινωνική πόλωση προς όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού αντικειμενικά ήταν η μόνη σοβαρή παράταξη εξουσίας, απέναντι στην ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Στην πρώτη αυτή εισήγηση και αφού αναλύθηκαν τα παραπάνω με περισσότερες λεπτομέρειες, στο τέλος αναφέραμε: «Με βάση τους πιο πάνω προβληματισμούς καλούνται τα μελή μας να συζητήσουν στους τομείς και τους πυρήνες και να διαμορφώσουν την προσωπική τους θέση για την κάθοδο η όχι του μετώπου στις εκλογές. Θα ακολουθήσει σε δυο περίπου εβδομάδες δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει το μέτωπο στην τελική του στάση στο ζήτημα των εκλογών και ενδεχομένως ανάλογα με τις εξελίξεις νέα συμπληρωματική εισήγηση.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν διαφορές απόψεων. Ωστόσο – όπως ακριβώς ζητάμε από τους πολίτες να υπερβούν τις διαφορές τους και να συμπαραταχθούν σε ενιαίο Μέτωπο – έτσι θα πρέπει κι εμείς να συζητήσουμε και να αποδεχθούμε με δημοκρατική ωριμότητα την όποια απόφαση της πλειοψηφίας των μελών μας. Η διαφύλαξη της ενότητας του ΕΠΑΜ είναι και πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα κάθε Επαμίτη».

Στο επόμενο διάστημα από τις 18 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 2 Ιανουαρίου 2015, η Πολιτική Γραμματεία εξάντλησε κάθε δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές, προσπαθώντας μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο χρόνου και εκβιαστικών πολιτικών συσχετισμών, να επιτύχει τους όρους και προϋποθέσεις προς όφελος της κοινωνίας και του Μετώπου.
Εξαντλήσαμε τις επαφές με ΑΝΕΛ, αφού μετά τις 26 Δεκεμβρίου οι πιέσεις από μέρους τους έγιναν αφόρητες στην προσπάθειά τους να προσπορίσουν εκλογικά οφέλη από εμάς. Αποφεύγοντας ενδιάμεσους καλοθελητές και διαμεσολαβητές, απαιτήσαμε θεσμικά προσωπική συνάντηση με τον κ. Καμμένο, όπου και πραγματοποιήθηκε τελικά στις 30 Δεκεμβρίου 2014. Για την συνάντηση αυτή τα μέλη μας ενημερώθηκαν την ίδια μέρα (30/12) με εσωτερική αναλυτική επιστολή, όπου αναπτύσσονταν το περιεχόμενο της συνάντησης, και η απόφαση για μη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Με το Κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν ήταν δυνατόν να προκύψει συνεργασία, γιατί πρώτον δεν εξυπηρετιόταν η πάγια θέση του Μετώπου για ισότιμη συνεργασία στην βάση της πλήρους αυτοτέλειας των εμπλεκόμενων πολιτικών  φορέων, αφού ζητήθηκε η προσχώρηση σε ψηφοδέλτιο με τίτλο «Ανεξάρτητοι Έλληνες», και δεύτερον γιατί απαιτήθηκε  η πολιτική συμφωνία να μην συμπεριλαμβάνει το ζήτημα του νομίσματος. Εξηγήσαμε επίσης στον πρόεδρο κ. Π. Καμμένο, ότι το πρόβλημα αξιοπιστίας προσώπων στο ψηφοδέλτιό του, είναι ακόμα ένας πολύ σοβαρός λόγος που δεν μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε πρόσωπα που θα φύγουν ή θα εξαγοραστούν με την πρώτη ευκαιρία  και που δεν διασφαλίζουν τον μετωπικό χαρακτήρα μιας τέτοιας κίνησης, κάτι που είχε συμβεί στην πράξη και με το ψηφοδέλτιο των εκλογών που είχε παρουσιάσει το 2012. Τονίσαμε επίσης ότι οι προσπάθειές μας να βρούμε κοινό τόπο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ σε επίπεδο ηγεσιών, είχαν ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2014,  χωρίς να επιτύχουμε καμιά πρόοδο, και χωρίς αυτό να αποτελεί δική μας ευθύνη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ταλανιζόμενη από εσωτερικές συγκρούσεις και αντιφάσεις, ασθμαίνοντας, προχώρησε στην δημιουργία της Μετωπικής Αριστερής Συμπόρευσης (ΜΑΡΣ) σχηματισμό που δεν σύναδε στο ελάχιστο με την δική μας αντίληψη για συμμετοχή στις εκλογές.
Το Σχέδιο Β  ουσιαστικά δεν κατέβηκε επίσημα στις εκλογές, αλλά διέθεσε κάποια στελέχη του στο ΜΑΡΣ.
Μικρά κινήματα και κόμματα αποροφήθηκαν είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους ΑΝΕΛ, στην ανίερη συμφωνία για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με τελικό αποτέλεσμα είτε την πλήρη αφομοίωσή τους, είτε τον πλήρη καταποντισμό τους.

Επανειλλημένες προσπάθειες έγιναν με την κ. Ραχήλ Μακρή, η οποία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καταδείχνοντας την εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη με εμάς, όσον αφορά στο περιεχόμενο της πολιτικής στόχευσης.

Έτσι στις 3 Ιανουαρίου 2015 η Πολιτική Γραμματεία, έχοντας πλέον διαμορφωμένη την πλήρη εικόνα, τους συσχετισμούς  και έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια υλοποίησης της Πολιτικής Απόφασης, έστειλε δεύτερη «Συμπληρωματική Εισήγηση για τις Εκλογές»  στα μέλη, παραθέτοντας όλα τα δεδομένα, επικεντρώνοντας κατά λέξη στα εξής:

«Οι ιστορικές και πολιτικές μέχρι τώρα συγκυρίες, οδηγούν το εκλογικό σώμα  σε μια πολωμένη εκλογική συμπεριφορά, στη λογική του λιγότερο κακού, και της  πανικόβλητης επιλογής «απλά να φύγουν». Την τάση αυτή την εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο πιο ισχυρός φορέας για να το κάνει. Υπ’ αυτές τις συνθήκες όλοι οι μικρότεροι αντιμνημονιακοί κοινοβουλευτικοί «μνηστήρες» θα συνθλιβούν  εκτός βουλής διαμορφώνοντας ένα ολιγοκομματικό κοινοβούλιο και αυξάνοντας την πιθανότητα για αυτονομία του πρώτου κόμματος, ακόμα και με 35,5%.

  1. Εδώ λοιπόν η μεμονωμένη κάθοδος μας, δεν προσφέρει παρά μόνο την σπατάλη μόχθου και δυνάμεων (χωρίς να αναφερθούμε στη γνωστή οικονομική μας κατάσταση) , οδηγώντας μας σε επικίνδυνο αποπροσανατολισμό απέναντι στους στόχους του αγώνα μας, διακυβεύοντας και την ιδία την ύπαρξη μας ως μέτωπο.
  2. Η ένταξή μας σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο είτε μόνο με τους ΑΝΕΛ είτε μόνο με κάποια κόμματα της αριστεράς ( Σχέδιο Β, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ) από την στιγμή που είναι στη λογική αποκλεισμού δεξιών από αριστερούς και αντίστροφα, μας βγάζει έξω από τις αποφάσεις του Γ’ Συνεδρίου αλλά και την επαμίτικη λογική.

Εάν από πλευρά τακτικής δεν μπούμε στη λογική, ώστε με κάθε θυσία να συμμετάσχουμε  στις εκλογές, η πιθανότερη εξέλιξη είναι:

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αυτοδύναμος την εξουσία και πέφτουν οι όποιες μάσκες ή κρυφά χαρτιά είχε στο «μανίκι». Και έτσι ξεκαθαρίζει η πραγματική του εικόνα απέναντι σε όσους έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες σε ένα καθαρά συστημικό κόμμα εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση το αμέσως επόμενο διάστημα από τις εκλογές, αναμένεται μεγάλη πολιτική αστάθεια, η οποία θα οδηγήσει σε μια σκοτεινή περίοδο ολοκληρωτικής απαξίωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας και κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος. Εμείς οφείλουμε να είμαστε το φωτεινό μονοπάτι που θα ενώσει τον λαό και θα τον οδηγήσει ενωτικά στην έξοδο από το Νταχάου των ευρωφασιστών, παίρνοντας πίσω τις ζωές μας και την πατρίδα μας» .

Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι στην συγκεκριμένη «Συμπληρωματική Εισήγηση» παρ’ότι κατανοούσαμε απόλυτα πως τα χρονικά περιθώρια της συλλογικής απόφασης μέσω δημοψηφίσματος για κάθοδο στις εκλογές ήταν πλέον ιδιαίτερα αφυκτικά, επενδύσαμε στην λογική και τον ρεαλισμό όλων των συναγωνιστών του Μετώπου, δια μέσου της αντικειμενικής ανάλυσης και παράθεσης των προσπαθειών και θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας σε όλη την διαδρομή της εκβιαστικής αυτής περιόδου για την χώρα μας.  Το δημοψήφισμα δικαίωσε αυτήν την επένδυση με το συντριπτικό αποτέλεσμα κατά των εκλογών. Πρέπει εδώ να διευκρινήσουμε ακόμα δύο πράγματα.
Στην περίπτωση που το Μέτωπο αποφάσιζε κάθοδο στις εκλογές με κάθε κόστος, η Πολιτική Γραμματεία είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να εντάξει στους εκλογικούς καταλόγους υποψήφιους του ΕΠΑΜ, και ειδικά μέσω των ΑΝΕΛ. Προσπάθειες γι αυτό το ενδεχόμενο γίνονταν από την πλευρά των ΑΝΕΛ έως και τις 12 Ιανουαρίου 2015. Η πιθανότητα να κατέβει το ΕΠΑΜ αυτόνομο με λίγους υποψηφίους σε κάποιες περιφέρειες, είχε αποκλειστεί για μια σειρά λόγους
Εκ των υστέρων μπορούμε να ισχυριστούμε, ότι η συλλογική απόφαση για μη κάθοδο στις εθνικές εκλογές ήταν ορθή με βάση τα συμπεράσματα που μπορεί κανείς να εξάγει. Κατά την γνώμη μας, η τυχόν συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ δεν προκαθόριζε ούτε εξασφάλιζε βουλευτική εκπροσώπηση στο ΕΠΑΜ. Αν υπήρχε ένας λόγος να κατέβουμε θα ήταν ακριβώς αυτός. Να έχουμε έναν δικό μας άνθρωπο στο κοινοβούλιο και ειδικά τον Δ. Καζάκη. Οι όροι όμως που έθεταν οι ΑΝΕΛ και ως προς τον σ. Καζάκη ήταν αποτρεπτικοί.
Επίσης δεν δώσαμε την δυνατότητα στο πολιτικό σύστημα να μας συντρίψει εκλογικά, αφού το πιθανότερο θα ήταν, έτσι όπως εκβιαστικά και πολωτικά διαμορφώθηκαν οι συσχετισμοί, να καταγραφόμαστε για άλλη μια φορά ως μία μικρή δύναμη στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Ακόμα, λειτουργήσαμε θετικά ως προς το πλειοψηφικό κοινωνικό δεδομένο, θέτοντας ως πρώτιστη ανάγκη να τελειώσουμε όλοι μαζί με το προηγούμενο δοσιλογικό καθεστώς. Αν αυτό το στοιχείο το κεφαλοποιήσαμε ως επικοινωνιακή τακτική, θα φανεί ή και φαίνεται στην πορεία μας μετά από τις εκλογές.
Τέλος φανήκαμε πρωτοπόροι, αποφασιστικοί κι έντιμοι απέναντι στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό αποδεικνύοντας ότι οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός για εμάς, αντέξαμε στις απατηλές δελεαστικές προκλήσεις με την προσήλωση στα προτάγματά μας, και τιμήσαμε την Πολιτική Απόφαση του 3ου Συνεδρίου μας από την στιγμή που τίποτα δεν προδίκαζε και δεν σχηματοποιούσε έστω οιονεί την λογική της δημοκρατικής και πατριωτικής συμπαράταξης.

Συμπερασματικά η Πολιτική Γραμματεία πήρε την Πολιτική Απόφαση του 3ου Συνεδρίου, και στο μέτρο του δυνατού και πάντα μέσα από τις διαμορφωθείσες ιστορικές συγκυρίες την υπηρέτησε έντιμα. Η προσπάθεια για την δημιουργία του 3ου Δημοκρατικού Πατριωτικού πόλου μπορεί να μην πήρε  την μορφή εκλογικής συνεργασίας, έφερε όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο στην αποτύπωση της δυναμικής που μπορούσε να αποκτήσει, στο πραγματικό μέτρημα των φορέων που συντάσσονται σε αυτή την λογική, και στην δημιουργία τόσο στους πολιτικούς φορείς όσο και στον κόσμο που το αντιλήφθηκε, της συνεπούς πατριωτικής ενωτικής συμεριφοράς που πρεσβεύει το Μέτωπο.

Στον Πολιτικό Σχεδιασμό εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Πολιτικής Γραμματείας να στείλει επιστολή στους Πρέσβεις της Ε.Ε., με την οποία τους έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα στο όνομα των μέτρων λιτότητας. Στην επιστολή, γίνεται αναφορά στη σχετική Έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναπτύσσονται αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα, βάσει των οποίων οι ελληνικές κυβερνήσεις, τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε., η Ε.Ε. και το ΔΝΤ καθίστανται υπεύθυνοι για τις ως άνω παραβιάσεις.

Όλο το διάστημα αυτό που λογαριάζουμε στον Απολογισμό της ΠΓ ως Α Περίοδο, η Πολιτική Γραμματεία δεν παρέλειψε μέσω Ανακοινώσεων να θίξει όσο και να τοποθετηθεί σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν.
Κυριότερες Ανακοινώσεις μεταξύ άλλων γράφτηκαν για τα παρακάτω θέματα:
Για την Πρόταση Ψήφου Εμπιστοσύνης για την Κυβέρνηση.
Την δίωξη των 5 Δημάρχων.
Τον Προϋπολογισμό και την εσαεί αποικία.
Το Κραχ στο Χρηματιστήριο και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας.
Για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις της.
Για την Κύπρο.
Την Τραπεζική Ένωση.
Για τις Εκλογές.
Για την Ποσοτική Χαλάρωση.


2. Οργανωτικός Σχεδιασμός Α Περιόδου

Στο οργανωτικό κομμάτι που αφορούσε την Πολιτική Γραμματεία, κύριο μέλημα μας ήταν να επαναπροσδιορίσουμε τις αναγκαίες επιτροπές που χρειαζόταν το Μέτωπο, να τις επαναδιοργανώσουμε, και να δημιουργήσουμε σε δεύτερο χρόνο νέες ανάλογα με τις ανάγκες που θα προέκυπταν. Μεγαλύτερο βάρος έπεσε από την πρώτη στιγμή στον Τομέα Επικοινωνίας, όπου καταρτίστηκε συγκεκριμένο πλάνο και οργανόγραμμα για την απρόσκοπτη βελτίωση της λειτουργίας του.
Πιο συγκεκριμένα ο Τομέας Επικοινωνίας διευρύνθηκε, εντάσσοντας στην γενική λειτουργία του τις εξής επιτροπές:
Την Επιτροπή Επικοινωνίας, το Γραφείο Τύπου, την Επιτροπή Διαδικτύου, το Δημιουργικό Τμήμα, και την Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων.
Η Επιτροπή Επικοινωνίας είχε τον ρόλο του γενικού συντονιστή όλου του Τομέα.
Ξαναστήθηκε σε καινούργια βάση το Γραφείο Τύπου, το οποίο ήταν πλήρως αποδιοργανωμένο, αν και στην ουσία δεν είχε λειτουργήσει εποικοδομητικά επαρκώς ποτέ στο παρελθόν. Η καινούργια φιλοσοφία ήταν η συνεχής παρακολούθηση της επικαιρότητας, η άμεση αντίδραση του Μετώπου σε ότι έπρεπε να σχολιαστεί, καθώς και ο εμπλουτισμός με χιλιάδες διευθύνσεις – πραγματικές και ηλεκτρονικές – για την διασπορά των Δελτίων Τύπου και των Σχολίων. Υπήρξε επίσης άμεση συνεργασία του ειδησειογραφικού τμήματος του e-roi με το Γραφείο Τύπου, πράγμα που λειτούργησε συνεπικουρικά αμφότερα.
Σημαντικός ήταν ο διαχωρισμός των Ανακοινώσεων από τα Δελτία και τα Σχόλια Τύπου, υπό την έννοια ότι οι πρώτες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να παρουσιάζονται και να είναι επί της ουσίας στοιβαρά πολιτικά κείμενα, ενώ τα δεύτερα αναλαμβάνουν τον άμεσο σχολιασμό και την διασπορά ειδήσεων και θέσεων του Μετώπου, εξασφαλίζοντας την ευελιξία και την γρηγοράδα που απαιτεί ο εκσυγρονισμένος τρόπος επικοινωνίας σήμερα
Η Επιτροπή Επικοινωνίας και Διαδικτύου, παρέμεινε ως Επιτροπή Διαδικτύου επικεντρώνοντας μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του διαδικτύου, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, facebook, twiter, και στην απρόσκοπτη λειτουργία της εσωτερικής ηλεκτρονικής επικοινωνίας του ΕΠΑΜ. Σχεδιάστηκε εξ’ολοκλήρου από μηδενικής βάσης ο κεντρικός διαδικτυακός ιστότοπος του ΕΠΑΜ, στην προσπάθεια εκσυχρονισμού της λειτουργικότητας, της αισθητικής, και της ελκυστικότητας προς το κοινό, πράγμα που αποδεδειγμένα βελτίωσε τα στατιστικά νούμερα επισκεψιμότητας από καινούσγιους επισκέπτες.
Στον Τομέα Επικοινωνίας επίσης εντάχθηκε και το Δημιουργικό Τμήμα, αλλάζοντας και εκσυχρονίζοντας τα logos και τα σήματα, συμπράττοντας σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε ότι έχει να κάνει με τις σελιδοποιήσεις, αφίσσες, προσκλήσεις, γραμματοσειρές, λεπτομέρειες δηλαδή που συνέβαλαν στην βελτίωση της αισθητικής εικόνας, προσδίδοντας το ανάλογο κύρος σε αυτό το επίπεδο.
Επίσης στον Τομέα της Επικοινωνίας εντάχθηκε και η νεοσύστατη Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων, με στόχο την καλύτερη δυνατή επαφή με φορείς και προσωπικότητες στο πλαίσιο διάχυσης των προταγμάτων και γενικότερα των πρωτοβουλιών και κινήσεων σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο που επιχειρεί το ΕΠΑΜ.
Επανασυστήθηκε ο Συνδικαλιστικός Τομέας, με περισσότερους συναγωνιστές που εν δυνάμει ήταν ή μπορούσαν να βρίσκονται σε θέσεις σωματείων στον εργασιακό τομέα. Ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα νευραλγικός και σημαντικός για κάθε οργάνωση, που ενδιαφέρεται για την πλέρια διείσδυση στους χώρους εργασίας, και την οργάνωσή τους. Εκτιμούμε ότι ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα είναι αποστειρωμένος, αποδιοργανωμένος, σχεδόν ανύπαρκτος, λόγω της διαχρονικής άλωσης του εργατοπατερισμού και της συνδιοίκησης. Ουσιαστικά βρίσκεται σε παρωχυμένο στάδιο, και περισσότερο διαλυμένος μετά από 5 χρόνια μνημονίων, ακόμα δε περισσότερο το τελευταίο διάστημα της αριστερής διακυβέρνησης, όπου η προσπάθεια στον Δημόσιο Τομέα ελέγχου των σωματείων και των ομοσπονδιών, επιχειρείται εκ νέου να κομματικοποιηθεί, ή ας μας επιτραπεί η έκφραση πελατικοποιηθεί! Το επόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικό να ρίξουμε πολύ βάρος στους χώρους εργασίας, καθώς η διάλυση των εργασιακών σχέσεων αναμένεται να ενταθεί και να κορυφωθεί.
Κοινή διαπίστωση στην ΠΓ για το συνδικαλιστικό κομμάτι όσον αφορά το Μέτωπο, είναι η μεγάλη δυσκολία μας στον προσανατολισμό προς τον εργασιακό τομέα, στην δουλειά που πρέπει να γίνει στους χώρους δουλειάς και την οργάνωσή τους και σε αυτό η ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας είναι μεγάλη, παρόλο που έγιναν οι ανάλογες προσπάθειες.

Επανασυστήθηκε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων όπου όλο το διάστημα παρακολουθούσε και συμμετείχε στα τεκταινόμενα των διεθνών κινημάτων.
Υπήρξε συμμετοχή μας στην εκδήλωση – συνέδριο του MPEP στην Γαλλία τον Νοέμβριο, και συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης σε Διεθνές Συνέδριο που έγινε στην Ρώμη τον Ιανουάριο. Γενικά το διεθνές κίνημα κατά της ΕΕ και του ευρώ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε καμμία χώρα της Ευρώπης, εκτός ίσως από τα λαϊκιστικά ακροδεξιά κόμματα που δρέπουν καρπούς.
Σημαντικότερη δουλειά που έγινε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων είναι η συλλογή των επιχειρημάτων τεκμηρίωσης από τις περισσότερες χώρες που υπάρχουν ανάλογα κινήμτατα υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Η Επιτροπή Νομικής Αλληλεγγύης  συνέχισε να λειτουργεί διεκπεραιώνοντας πολλές φορές ασυνήθιστο όγκο δουλειάς. Οι συναγωνιστές της ΕΝΑ στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πλειστηριασμούς, την κινηματική διαδικασία που επένδυσε το Μέτωπο, τόσο με την φυσική παρουσία τους, όσο και με την επιχειρηματολογία και τις νομικές συμβουλές τους. Σημαντική δουλειά που έφερε σε δύσκολη θέση τους εμπλεκόμενους δημόσιους και μη λειτουργούς στο θέμα των πλειστηριασμών, ήταν η Ανακοίνωση – Κάλεσμα του ΕΠΑΜ στην δικαστική και εκτελεστική εξουσία με την οποία έθετε προ των ευθυνών τους όλους όσους αβασάνιστα και αδικαιολόγητα συμμετείχαν σε διαδικασίες που προσπορίζουν άνομο πλούτο σ’αυτούς που κατέλυσαν το κράτος μας, κατέστρεψαν τον πλούτο και την περιουσία του και κατέστησαν πένητες τους πολίτες.
Επιτροπές που δεν λειτουργούσαν ήταν η Επιτροπή Ιατρικής Αλληλεγγύης, Επιστημονικής Ανασυγκρότησης, και Διατροφικής Επάρκειας, όπου στόχος της Πολιτικής Γραμματείας ήταν η σταδιακή ανασυγκρότησή τους, σε δεύτερο χρόνο.
Επισημάνθηκε την πρώτη αυτή περίοδο, η ανάγκη για δημιουργία  Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ένας ιδιαίτερα κρίσιμος και ευαίσθητος τομέας που χρειάζεται εμπειρία και εξειδίκευση, και Επιτροπής Τεκμηρίωσης, στα πολλά επιχειρήματα που χρειάζεται  να χρησιμοποιούμε στον πολιτικό μας λόγο. 

Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ενίσχυσαν την παρουσία του Μετώπου στις κινηματικές δράσεις με την παρουσία τους στους πλειστηριασμούς. Επίσης έχουν παρευρεθεί σε δημόσιες εκδηλώσεις και συνδιασκέψεις, παρεμβαίνοντας καταλυτικά στον διάλογο. Παρευρέθησαν σε πολλές παρουσιάσεις του κυβερνητικού προγράμματος του Σύριζα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, καθώς και στην συνδιάσκεψη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Το ΕΠΑΜ εκπροσωπήθηκε και στην εκδήλωση για την μαύρη επέτειο της εισβολής των πραιτωριανών στην ΕΡΤ, όπου και καταγγέλθηκε η παρουσία και η παρέμβαση βουλευτή που είχε ψηφίσει το 1ο μνημόνιο καθώς και την τροπολογία που  προέβλεπε την κατάργηση της ΕΡΤ.
Στο κομμάτι των  κινητοποιήσεων – διαδηλώσεων, καλή παρουσία με δυνατό block είχε το ΕΠΑΜ στην διαδήλωση για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 10/10/2014.
Στην πορεία για τη επέτειο του Πολυτεχνείου το ΕΠΑΜ έδωσε το παρών με ένα ιδιαίτερα αξιόλογο block, αν και οι δυσκολίες στην μετακίνηση ήταν μεγάλες. Αξιοσημείωτο ήταν ότι όταν βρέθηκε στο κέντρο της σύγκρουσης με τα ΜΑΤ, κράτησε την ψυχραιμία του, δεν διαλύθηκε και κατόρθωσε να ολοκληρώσει την πορεία συντεταγμένα παρά την ρίψη χημικών.



Β. Περίοδος της νέας διακυβέρνησης της χώρας.

Συναγωνίστριες συναγωνιστές.
Από την πρώτη στιγμή της νέας διακυβέρνησης, το ΕΠΑΜ βρέθηκε απέναντι στις πολιτική τακτική και τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν είχε περάσει μιά εβδομάδα, όταν μετά την επίσκεψη του Σούλτς και Ντάισεμπλουμ στην Ελλάδα, τα αλήστου μνήμης ουάου από τον υπ. Οικονομικών, και την ευφορία που προσέδωσε στον λαό μας η κατ’επίφαση σκληρή αντιμετώπιση των εταίρων, ο κ. Τσίπρας βγήκε πανικόβλητος στο διεθνή τύπο να διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αθετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Ουσιαστικά το σημείο αυτό «καμπή», αποτέλεσε για εμάς την πιο τρανή επιβεβαίωση των εκτιμήσεών μας όλο το προηγούμενο διάστημα για τις προθέσεις και τον ρόλο της νέας κυβέρνησης, επιτρέποντάς μας να οικοδομήσουμε σε πιο στέρεες πλέον βάσεις, την πολιτική και τακτική μας γραμμή.  Ηδη από τις 7 Φεβρουαρίου στην Εισήγησή μας προς το 3ο ΕΣΣ που κοινοποιήθηκε και στους πυρήνες, είχαμε επισημάνει με κάθε λεπτομέρεια τις πράξεις και τακτικές της κυβέρνησης, που αποδείκνυαν εν τοις πράγμασι το διακύβευμα. Συγκεκριμένα είχαμε αναφέρει:
«Αποτυπώνουμε τις πολιτικές εξελίξεις για να συνειδητοποιήσουμε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης αφ’ενός,  την έλλειψη ενός σχεδίου ουσιαστικής αμφισβήτησης της πολιτικής της ευρωζώνης αφ’ετέρου, και την διαφαινόμενη αθέτηση προς τον ελληνικό λαό από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι έχει να κάνει με την διαγραφή του χρέους, το σταμάτημα της λιτότητας, και την γενικότερη πρόθεση για μια αλλαγή στην χώρα μας με την απόδοση δικαιοσύνης και την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής πολιτείας, με λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση».

Πρώτος στόχος για την Πολιτική Γραμματεία ήταν να γίνει απόλυτα κατανοητό στην κοινωνία ευρύτερα αλλά και έως τον τελευταίο Επαμίτη, ό,τι η νέα αυτή περίοδος της «πρώτης φοράς αριστεράς», η διαχείριση της πολιτικής κατάστασης και η αντιμετώπιση των νέων αυτών συνθηκών, βρίσκει το ΕΠΑΜ με την υποχρέωση να συνεχίσει τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει νέους σκοπέλους που είχαν και έχουν να κάνουν με την γρήγορη αφομοίωση  της πραγματικότητας, και την έγκαιρη αποδόμηση της εικονικότητάς της.
Εργο δύσκολο,  που θα έβρισκε εμπόδια όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης και όχι την αδιαμφσβήτητη αλήθεια του περιεχομένου του. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που αναγκαστήκαμε να προσμετρήσουμε τις διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις τόσο της ίδιας της κοινωνίας, όσο και του δικού μας έμψυχου υλικού,  στην προσπάθεια της προσεκτικής αποσαφήνισης της θέσης μας.  Είναι απόλυτα κατανοητό.  Σταθήκαμε όμως ανένδοτοι στην λογική της αυστηρής και συνάμα εποικοδομητικής κριτικής απέναντι στη νέα κατάσταση,  γιατί μας ήταν αδύνατον να δεχτούμε τη νέα σκηνοθετημένη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Ετσι λοιπόν μεταξύ άλλων δώσαμε πολύ βάρος και επισημάναμε:

Την πρόσληψη της Lazard. Την αξιοποίηση του κ. Ρουμελιώτη και την αναβάθμιση του κ. Σάλλα. Την αδιαμφισβήτητη εμπλοκή των ΗΠΑ και την χρησιμοποίηση της χώρας μας ως πολιορκητικό κριό στους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στην γερμανική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον διαφαινόμενο δημοσιονομικό στραγγαλισμό με τις πρώτες αποφάσεις της ΕΚΤ.  Την νομιμοποίηση της επιβολής της αποικιοκρατικής κηδεμονίας μέσω της αναβάπτισης της επιτήρησης και επιτροπείας σε πολιτικό επίππεδο από την τρόικα στους θεσμούς. Την συνέχεια και αποδοχή της συνταγματικής εκτροπής μέσω της παράτασης της Δανειακής Σύμβασης.  Την αποδοχή της κυβέρνησης, της αξιολόγησης με βάση τους όρους της «τρέχουσας διευθέτησης». Την συνέχεια της αποπληρωμής του δυσβάσταχτου χρέους.  Την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους με πρωτογενή πλεονάσματα. . Την δέμευση να μην αλλαχτεί τίποτε από όσα νομοθετήθηκαν σε επίπεδο πολιτικών,  διαρθρωτικών μεταρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, εργασιακών απορυθμίσεων, από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Την υπογραφή και την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στο σύνολό της.

Επίσης αναδείξαμε τις προτάσεις – δεσμεύσεις που αναγράφονταν στα mail Βαρουφάκη:
Την συνέχεια των ιδιωτικοποιήσεων και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας για την προσέλκυση επενδύσεων. Την δέσμευση αποπληρωμής  οφειλών σε εφορίες και τράπεζες. Την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Την λειτουργία και την υιοθέτηση τροποποιήσεων του Οργανικού Νόμου του Προϋπολογισμού, που επιβλήθηκε με το <Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2015-2018.
Επισημάναμε ακόμα τις δεσμεύσεις για αλλαγές επί το χείριστον στις φοροαπαλλαγές, στις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ με προφανή διάθεση αυξήσεων, στην δημιουργία περιουσιολογίου χωρίς βεβαίωση των πηγών εισοδήματος που θα επέτρεπε να εκτιμηθεί η φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου, και βέβαια στην θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση του κοινωνικού ρατσισμού, με την υιοθέτηση της έξυπνης κάρτας πολιτών, και το δικαίωμα στην φτώχεια να ανάγεται σε πρώτης προτεραιότητας μέριμνα για την πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση στην ιστορία του τόπου.


1. Πολιτικός Σχεδιασμός με βάση τα νέα δεδομένα.

Η Πολιτική Γραμματεία στο νέο αυτό περιβάλλον έθεσε στο Μέτωπο μέσω των εσωτερικών επιστολών και των εισηγήσεων προς το ΕΣΣ και τα μέλη αλλά και τις κατ’ιδίαν επισκέψεις στις συνεδριάσεις των πυρήνων και των τομέων από μέλη της ΠΓ,  το πεδίο πολιτικής ζύμωσης και την ανάγκη για έναν αναπόφευφκτο επανακαθορισμό της παραπέρα πορείας και τακτικής που έπρεπε να υιοθετήσουμε.
Η συνειδητοποίηση όλο και ευρύτερων κοινωνικών  στρωμάτων, ότι η παραμονή στην ευρωζώνη σημαίνει χρέος, μνημόνια, ύφεση και συνεχής λιτότητα, ανέδυε ένα εξαιρετικά προνομιακό πεδίο δράσης μπροστά μας. Ταυτόχρονα ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας ευρύτερα σε συνδυασμό με την απόλυτη κινηματική άπνοια, αναλύθηκε στις συνεδριάσεις της ΠΓ, και αποτέλεσε σημείο αιχμής για τον πολιτικό και τακτικό σχεδιασμό του Μετώπου στην μετεκλογική περίοδο.
Κοινή πεποίθηση ήταν, ό,τι ο προσανατολισμός πλέον του ΕΠΑΜ θα πρέπει να γίνει με πιο συγκεκριμένους όρους πρότασης εξουσίας με συμμετοχή του λαού,  εδραιωμένης επάνω στα προτάγματα του Μετώπου, με τεκμηρίωση στην μεθοδολογία και στα επιχειρήματα για την μετάβαση σε εθνικό – κρατικό νόμισμα, με συγκεκριμένες αξιόπιστες πραγματιστικές θέσεις, ειδικά στους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, άμυνας, παιδείας, δικαιοσύνης και κοινωνικού κράτους.

Η συγκεκριμένη ιστορική εποχή και ο τρόπος που διαμορφώθηκε μετά τις επαφές με όλους τους χώρους που προσφέρονταν για την δημιουργία  του δημοκρατικού – πατριωτικού 3ου πόλου και τις τελευταίες εκλογές, κατέδειξε αναμφίβολα πως επιβάλλεται πλέον να στηριχτούμε πρωταρχικά στις δικές μας δυνάμεις, και να εξαντλήσουμε την δυνατότητά μας να διεκδικήσουμε και να μπούμε με σοβαρές πλέον αξιώσεις στην επόμενη μάχη των εκλογών, διαμορφώνοντας σε μια τελική ευθεία σύγκρουσης με την καθεστηκυία τάξη και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, τους δικούς μας όρους και προϋποθέσεις.
Για τους λόγους αυτούς η Πολιτική Γραμματεία απέστειλε στις 26 Μαρτίου 2015 επιστολή προς τα μέλη για το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ανοίγοντας ουσιατικά τον διάλογο στην βάση μας, προσδοκώντας την άμεση πολιτική ζύμωση σε αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας:

«Α. Το ΕΠΑΜ καλείται να κινηθεί μέσα σε ένα απόλυτα ρευστό κοινωνικοπολιτικό σκηνικό όπου θα κυριαρχούν:
1. Το βάθεμα της κρίσης και της ύφεσης.
2. Το ενδεχόμενο αναγκαστικής επιβολής νέων μέτρων σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας.
3. Η συνεχής υποχώρηση της αποδοχής της νέας συγκυβέρνησης.
4. Η επερχόμενη σύναψη νέας Δανειακής Σύμβασης και λογικά νέων μέτρων την περίοδο του καλοκαιριού.
5. Η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός των πολιτών σε σχέση με τις κινήσεις της κυβέρνησης, ως απόρροια της εξαιρετικής επικοινωνιακής πολιτικής και προπαγάνδας τους.
6. Η ανάδειξη ως κυρίαρχου ζητήματος, των υπέρ και των κατά της παραμονής στην ευρωζώνη και κατ’επέκταση το ζήτημα του νομίσματος.
7. Η συνέχιση ενδεχομένως επί το χείριστον, φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής με τον μονόδρομο της ευρωζώνης.
8. Το ξεκαθάρισμα εντός της συγκυβέρνησης των διαφορετικών τάσεων και φωνών, και η προσπάθεια δημιουργίας της ευρύτερης συναίνεσης του συνταγματικού τόξου, με άξονα την με κάθε θυσία παραμονή στο ευρώ και την παράλληλη τρομοκρατία στην εναλλακτική της εξόδου.
9. Την επανεμφάνιση των παρακρατικών μηχανισμών στην λογική της προβοκάτσιας.
10. Τους κάθε είδους εκβιασμούς της κοινής γνώμης, από το επίπεδο της ρευστότητας στην οικονομία και την οικονομική ασφυξία, έως και τα εθνικά ζητήματα.

Β. Το ΕΠΑΜ καλείται επίσης να υπερβάλλει τον εαυτό του βελτιώνοντας:

1. Την οικονομική του κατάσταση.
2. Την ενιαία επικοινωνιακή τακτική και πολιτική. 
3. Την ανάδειξη του εξαιρετικού έμψυχου δυναμικού του σε στελεχιακό επίπεδο.
4. Την δυναμική του όσον αφορά την τεκμηρίωση της πρότασής του και την διεκδίκηση της εξουσίας από τον ίδιο το λαό.
5. Την ανάγκη εμφύσησης πραγματικής ελπίδας στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό».

Παράλληλα,  στο πρώτο μετεκλογικό διάστημα ξεκίνησε η διαδικασία διαμόρφωσης από την Πολιτική Γραμματεία, πολιτικού σχεδιασμού για την παρακολούθηση τομέων της κυβερνητικής πολιτικής, στην λογική της αντιπρότασης του ΕΠΑΜ στις επιλογές της κυβέρνησης (σκιώδης κυβέρνηση)

Στόχος ήταν να σχεδιάσουμε το πλάνο με πρόσωπα από όλο το δυναμικό του Μετώπου, ώστε να είχαμε μέχρι τον Μάιο έτοιμο το σχήμα που θα είναι σε μια διαρκή παρακολούθηση της κυβερνητικής πολιτικής ανά τομέα.
Εδώ πρέπει να σταθούμε στις αξιόλογες εργασίες μελών της Πολιτικής Γραμματείας, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, στον τομέα δικαιοσύνης με ανάλυση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στον τομέα Πολιτισμού και άλλες προεργασίες, οι οποίες θα είναι παρακαταθήκη για την επόμενη πολιτική Γραμματεία.
Στην κατεύθυνση αυτή είχε δρομολογηθεί να συσταθούν δύο ακόμα επιτροπές. Η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, και η Επιτροπή Τεκμηρίωσης, αξιοποιώντας περισσότερο στελεχιακό δυναμικό.
Όλος αυτός ο προγραμματισμός όμως, δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί, διότι την ίδια περίοδο προέκυψε ζήτημα συνεδρίου και ευνόητα νέων οργάνων, ενώ έτρεχαν και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα της πολιτικής διεκπεραίωσης.
Παρ’ όλα αυτά εκτιμούμε ό, τι το Μέτωπο έχει ένα ακόμα κεκτημένο στην φαρέτρα του, έχοντας κερδίσει την εμπειρία μέσα από όλη αυτή την διαδικασία.

Στον πολιτικό σχεδιασμό κρίθηκε απαραίτητη και η σύσταση και συγκρότηση της Επιτροπής Επιτελικού Σχεδιασμού για τις Εκλογές, όπου το τελευταίο διάστημα οργάνωσε και δρομολόγησε τις εκδηλώσεις ομιλίες του σ. Δημήτρη Καζάκη των συντονιστών και μελών της πολιτικής Γραμματείας, και άλλων μελών και συναγωνιστών.  Για την συγκεκριμένη επιτροπή στάλθηκε αναλυτική επιστολή ενημέρωσης στα μέλη.

Το ΕΠΑΜ συμμετέχει επίσης στην Πρωτοβουλία για την Διαγραφή του Χρέους Τώρα, με 5 συναγωνιστές ως ιδρυτικά μέλη, δύο εκ των οποίων μετέχουν και στην συντονιστική ομάδα της πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία αυτή, έχει δώσει την δυνατότητα σε ευρύτερα ακροατήρια να ακούσουν την άποψη του ΕΠΑΜ, αφού κινείται εκτός των κομματικών μηχανισμών και σε σωματεία και διάφορες ενώσεις εργαζομένων. Η συμμετοχή μας στην Πρωτοβουλία υπογράμμισε και ανέδειξε επίσης την ανάγκη συσπείρωσης όχι μόνο αριστερών σχηματισμών που ενδιαφέρονται για την διαγραφή του χρέους, αλλα΄κάθε δημοκράτη πατριώτη που παλεύει για την εθνική ανεξαρτησία σε αυτή την χώρα.

Ακόμα επίμονες οχλήσεις έγιναν στην πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την συμμετοχή συγκεκριμένων συναγωνιστών στην Επιτροπή γαι την Αλήθεια του Χρέους, με emails συστημένες επιστολές, και τηλεφωνικές επικοινωνίες, όλο το διάστημα από την σύστασή της μέχρι και πρόσφατα. Η ανταπόκριση από την πλευρά της προέδρου ήταν ανύπαρκτη.

Επίσης παρεμβάσεις με εξαιρετική απήχηση, έγιναν από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας στην εκδήλωση – ομιλία του Δήμου Περάματος για την υπόθεση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, παρουσία πολλών μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο διάστημα της δεύτερης – μετεκλογικής περιόδου, η Πολιτική Γραμματεία εξέδωσε Ανακοινώσεις, Δελτία και Σχόλια Τύπου για όλες τις πολιτικές εξελίξεις επικεντρώνοντας στις διαπραγματεύσεις και τα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης. Συνολικά σε όλο τον χρόνο θητείας της η ΠΓ εξέδωσε 87 Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου, 22 Εσωτερικές Ενημερώσεις – Επιστολές, και 13 Εισηγήσεις και Αναφορές για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν.

2.1 Οργανωτικός Σχεδιασμός με βάση τα νέα δεδομένα.

Μετά τις εκλογές και ενάντια στις φωνές  που ζητούσαν να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση, προχώρησαμε  σε κάλεσμα για  Ανοιχτή Συνέλευση με θέμα «την πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές που ανοίγονται μετά τις εκλογές». Το κάλεσμα βρήκε θετική ανταπόκριση και στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα την 1 Φεβρουαρίου, έγινε εισήγηση εκ μέρους του ΕΠΑΜ από την ΠΓ και το Δημήτρη Καζάκη και συμμετείχαν, χαιρέτησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Ανταρσύα – ΝΑΡ και του Σχεδίου Β. Η συνέλευση κατέληξε ομόφωνα σε ψήφισμα όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως θεωρεί αναγκαία την λαϊκή κινητοποίηση στην λογική ενός ευρύτερου μετώπου συσπείρωσης προς την κατεύθυνση της λύσης των άμεσων και βασικών προβλημάτων του λαού μας, την πλήρη απόδοση δικαιοσύνης, την αποδέσμευση από τα δεσμά του χρέους, της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σκοπός μας ήταν να διευρύνουμε αυτού του είδους τις Ανοιχτές συνελεύσεις σε άλλες περιοχές της Αττικής και σε όλη την Ελλάδα με σκοπό τη δημιουργία ενός πανελλήνιου συντονιστικού για τη δημιουργία ενός πραγματικού ανοιχτού μετώπου σε όλη την κοινωνία.
Στο κινηματικό πεδίο, η Πολιτική Γραμματεία προέτρεψε τα μέλη και τους φίλους του ΕΠΑΜ , να συμμετέχουν στις πρώτες διαδηλώσεις που έγιναν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, αναδεικνύοντας όμως την διαφορετική άποψη και το αδιέξοδο της λογικής της διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου των δανειστών. Η συγκεκριμένη παρουσία του ΕΠΑΜ, ήταν κόντρα στο ρεύμα, με αποφασιστικότητα και διορατικότητα βασισμένη επάνω στην βεβαιότητα της ματαιότητας των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, χωρίς όμως την λογική διάσπασης και διχασμού των διαδηλωτών. Θεωρούμε τολμηρό το εγχείρημα, αφού η κύρια προτροπή μας προς τον κόσμο και στον προσδιορισμό της κοινωνικής πάλης,  ήταν η άσκηση συνεχούς και αδιάκοπης πίεσης του λαϊκού παράγοντα προς τους κυβερνώντες στην κατεύθυνση της διαγραφής του χρέους, και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, επικοινωνώντας ταυτόχρονα τις θολές γραμμές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή τις τότε κινητοποιήσεις, αλλά και προτάσεις μελών της Πολιτικής Γραμματείας και συναγωνιστών από τους πυρήνες, αποφασίσαμε και οργανώσαμε ανοιχτές συνελεύσεις στην πλατεία Συντάγματος, προσδοκώντας την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω μιας ειλικρινούς διάθεσης ανοίγματος του πολιτικού διαλόγου στους απλούς πολίτες. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε με αισιόδοξες προοπτικές, αλλά η επιφυλακτικότητα υποστήριξης του συνολικά από το ΕΠΑΜ και η πολιτική συγκυρία, δεν ευνόησαν την επιτυχή συνέχειά του. Στα θετικά είναι η σφυγμομέτρηση και η δια της πράξης αποτύπωση των κινηματικών διαδικασιών την συγκεκριμένη πολιτική και ιστορική συγκυρία.
Προς ενίσχυση της εικόνας για την κινηματική άπνοια της εποχής μας, ήταν και η από κοινού οργάνωση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλους πολιτικούς φορείς σε διαδήλωση – πορεία στο κέντρο της Αθήνας στις 26 Φεβρουαρίου με σύνθημα όχι στα μνημόνια και στις πολιτικές της ΕΕ, όπου η συμμετοχή ήταν μικρή. Παρ’όλα αυτά το ΕΠΑΜ σε αυτή την διαδήλωση είχε συγκριτικά το μεγαλύτερο μπλοκ, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Μία δεύτερη κινητοποίηση που δεν συγκέντρωσε κόσμο και διοργανώθηκε από διάφορες ομάδες αγανακτισμένων συν το ΔΗΚΚΙ, με σχετική συνεπικουρία και του ΕΠΑΜ, έγινε στις 10 Μαίου, ενώ την επόμενη μέρα 11 Μαίου η πρωτοβουλία για την Διαγραφή του Χρέους Τώρα διοργάνωνε και αυτή κινητοποίηση με ανάλογα αποτελέσματα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε το εξής. Η Πολιτική Γραμματεία έχοντας απόλυτη επίγνωση, εκτίμηση και καταγραφή τόσο της διάθεσης της κοινωνίας όσο και της εσωτερικής κατάστασης στο Μέτωπο, είχε καταλήξει εκ των προτέρων στον πολιτικό σχεδιασμό που προαναφέρθηκε, ο οποίος είχε επικεντρωθεί στην κατά το καλύτερο δυνατόν αξιοποίηση της πρότασης εξουσίας του ΕΠΑΜ, στην κατεύθυνση της εμπεριστατωμένης παρουσίασης με πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό του τρόπου διεξόδου, της εθνικής ανοικοδόμησης, και γενικότερα της μεταλαμπάδευσης με αξιοπιστία και φερεγγυότητα του οράματος για μια Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητης και περήφανης, πρωτοπόρας στο παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό στερέωμα.  Η προοπτική όμως και η συγκέντρωση δυνάμεων σε αυτή την λογική, δεν μας απέτρεπε να διερευνούμε συνεχώς κάθε πιθανότητα και δυνατότητα συγκρότησης ενός ευρύτερου κινήματος, καί μέσα από την κινηματική διαδικασία, στην προσπάθεια αφύπνισης τουλάχιστον ενός κομματιού της κοινωνίας μας.  Ποιός μπορεί να ισχυριστεί εξ’άλλου ό, τι το ένα ακυρώνει το άλλο!  Αντίθετα σε τέτοιες καταστάσεις, εκμεταλεύσαι όσο μπορείς την πιθανότητα προσπορισμού και εν συνεχεία αξιοποίησης άλλων δυνάμεων στην κατεύθυνση που θέλεις, χαρτογραφώντας παράλληλα δυναμικες και τάσεις. Τα λέμε αυτά για να υπογραμμίσουμε πως η λογική της πολύπλευρης προσπάθειας, η λογική της εμπλοκής σε όλα τα δυνατά και αξιοποιήσιμα μέτωπα που δημιουργούνται ακόμα και σε καιρούς ύφεσης και ατονίας της κοινωνικής πάλης, είναι υπαρκτά πεδία δράσης για κάθε έντιμο αγωνιστή της δημοκρατίας, άσχετα αν οι ειλλημένες αποφάσεις για τον πολιτικό σχεδιασμό δεν τα κατατάσουν στις προτεραιότητες.
Επίσης μετά από πρωτοβουλία μέλους με εξειδίκευση στην επικοινωνιακή τακτική ευρύτερα, εμβαθύναμε ακόμα περισσότερο στον τομέα αυτό, ακούγοντας με προσοχή απόψεις και λογικές, που τέθηκαν στο επίπεδο διευρυμένης ενημέρωσης. Πολλά από αυτά εκτιμούμε πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και υλοποιήσιμα από το Μέτωπο, και ήδη στο κομάτι της επικοινωνίας διαδικτύου, προτείναμε στα μέλη αλλαγές τόσο στη νοοτροπία, όσο και στη αποδοτικότερη λειτουργία προς όφελος του ΕΠΑΜ. Συγκεκριμένα για τα facebook, twiter, και blogs, υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, που σε μεγάλο βαθμό εγκρίθηκε από την ΠΓ, εφαρμόσθηκε εν μέρει, και μένει να τελειοποηθεί περαιτέρω.

Στο τελικό στάδιο έκδοσης εφημερίδας του ΕΠΑΜ βρίσκεται η ομάδα που ανέλαβε να υλοποιήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ό,τι η ΠΓ είχε εγκρίνει από τα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μάρτη την έκδοση εφημερίδας, μετά από συγκεκριμένη πρόταση συναγωνιστή μέλους. Δημιουργήθηκε ομάδα μεικτή από μέλη της ΠΓ και συναγωνιστές από πυρήνες, όπου και ανέλαβαν να παρουσιάσουν συγκεκριμένο προγραμμα και σχέδιο με κάθε λεπτομέρεια σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στην ΠΓ 20 μέρες αργότερα σύμφωνα με το χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, και ήταν καθ’ όλα έτοιμα προς υλοποίησή τους. Η καθυστέρηση, οφείλεται σε εναλλακτική πρόταση που τέθηκε εκ νέου, στην προοπτική καλύτερης δυναμικής και εμβέλειας της εφημερίδας, μία πρόταση που διέφερε εντελώς από το πλάνο που είχαμε στηρίξει, ένα νέο στοιχείο που  δεν μπορούσε να μείνει ανεκμετάλευτο και αδιερεύνητο. Εδώ πρέπει να τονίσουμε την αναποφασιστικότητα της ΠΓ που είχε να κάνει με την προσωρινή αναμονή του πρώτου σχεδίου που ήταν έτοιμο, και την παρακολούθηση της εμβόλιμης πρότασης που τέθηκε. Τελικά σχεδόν 2 μήνες μετά και αφού η δεύτερη πρόταση παρουσίασε προβλήματα και καθυστερούσε, επισπεύστηκε εκ νέου το πρώτο σχέδιο, όπου ολοκληρώνεται όσο νούπω.

Στο ζήτημα του χρέους του ΕΠΑΜ, πολύ σημαντική υπήρξε η απόφαση της Πολιτικής Γρμματείας να εγκρίνει πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για την διεξαγωγή λαχειοφόρου αγοράς με κουπόνια, απόφαση που μείωσε το χρέος του Μετώπου κοντά στο 50%.


Η Λειτουργία του διαδικτυακού σταδμού e-roi.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τον διαδικτυακό σταθμό  e-roi, ο οποίος αποτέλεσε ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής, στην πολτική επιχειρηματολογία, θέση και άποψη του ΕΠΑΜ, στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, ως το μέσο αυτό που κράτησε δυνατή την φωνή του Μετώπου στο μέτρο που του αναλογούσε.
Τo e-roi στην περίοδο πλήρους λειτουργίας του, έφθασε να παράγει 25 εκπομπές όλων των χαρακτηριστικών, παρά και ενάντια στην έλλειψη διαθεσιμότητας στην τεχνική του υποστήριξη. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές μέσα κι έξω από το ΕΠΑΜ, που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα διαθέτοντας χρόνο και ενέργεια στην υλοποίηση του προγράμματός του. Ο e-roi βρισκόταν υπό την εποπτεία των συντονιστών της Πολιτικής Γραμματείας και της Επιτροπής Διαδικτύου στο παραγωγικό και τεχνικό επίπεδο αντίστοιχα.

Συναγωνιστές συναγωνίστριες,

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΣΣ προς το 4ο Συνέδριο, εκτιμούμε κι επισημαίνουμε τα εξής:
Από τις αρχές Οκτωβρίου που αναλάβαμε την ευθύνη της υλοποίησης της Πολιτικής Απόφασης του 3ου Συνεδρίου και του πολιτικού σχεδιασμού του ΕΠΑΜ, η Πολιτική Γραμματεία έκανε το ανθρωπίνως δυνατόν για να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Οι πολιτικές συνθήκες και τα γεγονότα που κλειθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν εξαιρετικά πυκνά και πολύπλοκα, σε ένα αντικειμενικά πρωτόγνωρο όσο και εκβιαστικό κοινωνικοπολιτικό περιβάλον, ιδιαίτερα την μετεκλογική περίοδο.
Ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό, πάντα κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που καλείται συνολικά το Μέτωπο ν’αντιμετωπίσει σε πολλά επίπεδα. Σε όλη την περίοδο αυτή πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα, όπως πολλά θα μπορούσαν να γίνουν και χειρότερα.  Πολλά δεν έγιναν καθόλου, και άλλα προέκυψαν κι υλοποιήθηκαν, χωρίς να έχουν ενδεχομένως προγραμματιστεί.

Σε αυτά που εμείς ως Πολιτική Γραμματεία δεν μείναμε ικανοποιημένοι, είναι:

  • Η στενότερη επαφή με τους πυρήνες και τα μέλη μας. Παρ’ ό,τι βρεθήκαμε σε συνελεύσεις στους πυρήνες και τους τομείς πολλές φορές, θεωρούμε ό,τι αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει ακόμα πιο οργανωμένα και στοχευμένα. Η νέα δομή με τους συνδέσμους εξ’άλλου, αυτόν τον ρόλο εξυπηρέτησε και ενίσχυσε, δηλαδή την άμεση γεφυροποίηση των οργάνων με την βάση. Είναι κατανοητό, ότι στο πρώτο χρόνο εφαρμογής της, έπρεπε να της δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής.
  • Προσπάθειες έγιναν ειδικά την δεύτερη περίοδο να επανανεργοποιηθεί η επιτροπή Διατροφικής Επάρκειας, με στοχευμένη δράση στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης εσωτερικά στο Μέτωπο, όσον αφορά την ανταλλαγή και προμήθεια αγροτικών προϊόντων, έτσι ώστε το ΕΠΑΜ να έχει αναπτύξει μια πρώτη υποδομή στον τομέα αυτόν. Η ανταπόκριση δεν ήταν καλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες. Χρειάζεται οργάνωση και στοχευμένη δράση για την επίτευξη ενός τέτοιου εγχειρήματος.
  • Το τελευταίο διάστημα επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη παρόμοια κινητικότητα και προσπάθεια στον τομέα της υγείας και την επανασύσταση της Ιατρικής Αλληλεγγύης,
  • Αμέσως μετά το 3ο Συνέδριο, συγκροτήθηκε ομάδα για την ενσωμάτωση των αλλαγών στο Καταστατικό, που κατατέθηκαν και δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν από το σώμα του συνεδρίου. Στους πρώτους δύο μήνες, η ομάδα αυτή παρουσίασε μια εξαιρετική όσο και κοπιαστική δουλειά ομαδοποίησης και κατηγοριοποίησης των προτάσεων, που έμελλε να κατέβει στους πυρήνες με την διαδικασία των πολλαπλών επιλογών, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν οι ψηφισμένες πλέον τροποποιήσεις στο Καταστατικό. Η Πολιτική Γραμματεία, λόγω των γρήγορων πολιτικών εξελίξεων με τις επικείμενες εκλογές, δίστασε να προωθήσει στου πυρήνες την εργασία αυτή, φοβούμενη ουσιαστικά τον αποπροσανατολισμό των μελών μας από το πολιτικό γίγνεσθαι. Η πρόθεση ήταν να κατέβει προς ψήφιση η εργασία αυτή μετά τις εκλογές τις 25 Ιανουαρίου, όταν θα είχαμε τελειώσει με αυτές. Η ροή των πολιτικών γεγονότων όμως μας απορρόφησε, με αποτέλεσμα η εργασία αυτή για την ψήφιση των τροποποιημένων άρθρων του καταστατικού να μην φτάσει ποτέ στους πυρήνες. Είναι μια σημαντική εκκρεμότητα, και ευθυνόμαστε ως Πολιτική Γραμματεία απόλυτα γι’αυτό.
  • Επίσης δεν είμασταν αποφασιστικοί στα ζητήματα της ανάγκης για νέα προσέγγιση στην επικοινωνία του διαδικτύου, ζητήματα που είχαμε πειστεί και συμφωνήσει πως πρέπει ν’αλλάξουν στην κατεύθυνση βελτίωσης της επικοινωνιακής εικόνας του Μετώπου. Για τα ζητήματα αυτά αναφερθήκαμε νωρίτερα στο προηγούμενο κεφάλαιο. Η αλήθεια είναι βέβαια, πως συναντήσαμε πολλές αντιστάσεις από πυρήνες, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως χρειαζόταν να εξηγούσαμε περισσότερο προς τα μέλη την ανάγκη του εγχειρήματος.

  • Αρκετά καλή έρευνα έγινε και στο ζήτημα αλλαγής κεντρικών γραφείων του ΕΠΑΜ, για την εξοικονόμηση χρημάτων, την πιο προβεβλημένη τοποθεσία  και την ευκολότερη πρόσβαση για όλους σε αυτά. Θα έπρεπε να το τρέξουμε αποφασιστικότερα.
  • Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα ως το τέλος Φεβρουαρίου, η Πολιτική Γραμματεία είχε προκρίνει την ιδέα για Πανελλαδική Πολιτική Διάσκεψη, εκτιμώντας την ανάγκη για το άνοιγμα ευρύ πολιτικού διαλόγου, στην κατεύθυνση του άμεσου επανακαθορισμού της τακτικής του Μετώπου, μετά τη νέα διαμορφωθείσα πολιτική κατάσταση στην χώρα και είχε μπεί σε διαδικασία συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Όφείλουμε να πούμε ότι όπως είναι φυσικό, τα αιτήματα για συνέδριο που προέκυψαν στο μεταξύ, ανέκοψαν σε μεγάλο ποσοστό τους σχεδιασμούς της Πολιτικής Γραμματείας, χωρίς καθόλου να σημαίνει αυτό, ότι ανακόπηκε συνολικά η πορεία του Μετώπου.  Η αδυναμία μας, όμως, να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό για έκδοση εφημερίδας, να μεταφέρουμε τα κεντρικά γραφεία του Μετώπου σε άλλη διεύθυνση εξοικονομώντας δαπάνες, να κατανείμουμε τους τομείς αντιπολιτευτικής δράσεις και οργάνωσης της μεθοδικής αντιπρότασης του Μετώπου προς την κοινωνία (σχηματισμός σκιώδους κυβέρνησης) και να οργανωθεί με ακόμα καλύτερο τρόπο η πρόσφατη οικονομική εξόρμηση του Μετώπου, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα μη προβλεφθέντα αιτήματα για διεξαγωγή συνεδρίου που ανάγκασαν την ΠΓ να ασχοληθεί επί μακρόν με τον χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος. Αυτό άλλωστε είναι προφανές και από τη μικρή μεν, αλλά εμφανή μείωση των συστηματικών παρεμβάσεων της ΠΓ στην πολιτική επικαιρότητα μέσω ανακοινώσεων, δελτίων τύπου κλπ, σε σύγκριση τουλάχιστον με το χρονικό διάστημα μέχρι και τις αρχές Μαρτίου.
Ωστόσο πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η απόφαση και η πορεία για και προς το 4ο Συνέδριο, όσο και το ίδιο το Συνέδριο, θα αποτελέσει νέο εφαλτήριο εξόρμησης του Μετώπου στην κοινωνία, θα προσδώσει νέα δυναμική και όρεξη στα μέλη μας, αναγάγοντας το ΕΠΑΜ στην δημοκρατικότερη και πιο πατριωτική πολιτική και κοινωνική οργάνωση στον τόπο μας, να το κάνει τέλος μήτρα , κτήμα και αιχμή των εθνικών, κοινωνικών και πολιτικών αγώνων που θα δώσει ο λαός μας, σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτή την ιστορικοπολιτική συγκυρία, τις θέσεις τις αρχές και τα προτάγματά μας, οφείλουμε να τα υπηρετήσουμε και να τα κοινωνήσουμε καλύτερα παρά ποτέ, έχοντας σύμμαχό μας την συλλογική πολιτική και κοινωνική εμπειρία που αποκτήσαμε στα 4 χρόνια ύπαρξής μας, αντλώντας και αξιοποιώντας όλα τα διδάγματα προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας. . Ενωμένοι μπορούμε και θα πετύχουμε πολλά.

Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στις εργασίες του 4ου Πανελλαδικού Συνεδρίου μας.

Αθήνα 5 Ιουνίου 2015

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου