Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η θέση του Ε.ΠΑ.Μ. για το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Τον τελευταίο μήνα οι κάτοικοι των νησιών του Αν Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος), βρίσκονται σε αναβρασμό εξαιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος που έχει οξυνθεί.

Αυτή τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται περίπου 14.000 πρόσφυγες & μετανάστες εγκλωβισμένοι εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία -όπως βεβαιώνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης- δεν επιτρέπει την μετακίνηση και επαναπροώθησή τους, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένονται άλλες 50.000.

Πρόσφατα ακούσαμε να προτείνεται ο σχεδιασμός κι επιπλέον δομών, είτε ανοιχτών είτε κλειστών, στα νησιά αυτά. Είδαμε το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου να τυλίγεται στις φλόγες και το αντίστοιχο κέντρο της Σάμου να είναι σε επιφυλακή. Κάτοικοι από τη Μόρια Λέσβου και τη Χίο να πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας, να υποκινούνται επεισόδια κατά την τελετή υποστολής της σημαίας στη Μυτιλήνη, να συγκροτούνται επιτροπές αγώνα των κατοίκων σε Χίο και Σάμο.

Η αγανάκτηση, τόσο των μεταναστών που κρατούνται έγκλειστοι εδώ σε απάνθρωπες συνθήκες, όσο και των ντόπιων κατοίκων για τις φθορές των περιουσιών τους και το κλίμα ανασφάλειας που βιώνουν, έχει ξεχειλίσει δημιουργώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, την οποία αρκετοί τείνουν να εκμεταλλευτούν.

Μια χώρα υπό οικονομική κατοχή, εδώ και έξι χρόνια, με εξαρθρωμένο το σύστημα των κοινωνικών παροχών, ανοχύρωτη αλώνεται από μαζικές εισροές ομήρων των υπερεθνικών δουλεμπορικών δικτύων, πλήρως κατευθυνόμενες από τα ίδια συμφέροντα που τους καθιστούν πρόσφυγες. Οι συνθήκες είναι πρόσφορες για καλλιέργεια κλίματος διχασμού και άτυπου εμφυλίου, σε «ξενοφοβικούς ρατσιστές» και «αλληλέγγυους ανθρωπιστές», που εντέχνως ενορχηστρώνεται από τις κατοχικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ που τις υπηρετούν.

Προκειμένου να αποφύγουμε τον διχασμό και τις ακρότητες, που εντέχνως καλλιεργούνται, οφείλουμε ως λαός να αντιληφθούμε εγκαίρως ότι εχθρός μας δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αλλά οι πολιτικές εκείνων που τους έκαναν μετανάστες, ή πρόσφυγες, κι όσοι διαχειρίζονται με όρους δουλεμπορίου τη δυστυχία τους, ακόμα και στο όνομα ενός κατ’ επίφαση ανθρωπισμού.

Κοινός μας εχθρός είναι οι πολιτικές και τα συμφέροντα που προωθούν τους πολέμους σε χώρες όπως η Συρία, ή επιβάλλουν καθεστώς οικονομικής υποδούλωσης σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί αδρά τις ΜΚΟ, αποφασίζει τον εγκλωβισμό των μεταναστών και των προσφύγων στα ακριτικά νησιά, μετατρέποντας επισήμως τη χώρα μας σε χώρο κράτησης και εγκλωβισμού ανθρώπινων ψυχών. Με δικές της επιταγές ο κυρίαρχος ρόλος των εθνικών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας υποκαθίσταται από υπερεθνικές αστυνομικές (Frontex) και στρατιωτικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ για τη φύλαξη του Αιγαίου, και τον ευρωστρατό για τη φύλαξη των συνόρων. Στη σύνοδο της Μπρατισλάβα επίσης αποφασίστηκε η μετατροπή της χώρας σε front line state (χώρα πρώτης γραμμής) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατιωτικός όρος που υποδηλώνει την οικοδόμηση καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και πολιορκίας πρωτίστως στην παραμεθόριο.

Σε αυτά τα συμφέροντα και σε αυτές τις πολιτικές οφείλουμε να αντισταθούμε, παραμένοντας ως λαός ενωμένοι και διατηρώντας τον ανθρωπισμό μας.

Το ΕΠΑΜ καταδικάζει τις ακρότητες και τις εκτροπές γεγονότων από όποιο χώρο κι αν προέρχονται, ή υποδαυλίζονται από όποιον θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Καταδικάζει την εκμετάλλευση των μεταναστών από όποιον χώρο ή φορέα προωθείται.

Καταδικάζει την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ και την υποκρισία.

Σέβεται τους πρόσφυγες και προασπίζεται την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους κατά τα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά αξιώνει ότι κι αυτοί οφείλουν εξίσου να σεβαστούν τη χώρα που τους φιλοξενεί και τα δικαιώματα των κατοίκων της.

Τάσσεται κατά της ίδρυσης επιπλέον δομών υποδοχής και κράτησης μεταναστών στα ακριτικά νησιά και επισημαίνει ότι αυτά τα σχέδια αποδέχονται και νομιμοποιούν τον έλεγχο των συνεχιζόμενων προσφυγικών ροών από την Τουρκία, μονιμοποιούν το πρόβλημα και την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική και εθνική ασφάλεια, επιτείνουν το γκριζάρισμα της ακριτικής νησιωτικής περιοχής του Αιγαίου, δίνοντας πάτημα στην κυβέρνηση Ερντογάν να αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάννης και να θέτει θέμα συνόρων.

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μπορεί να επιλυθεί ουσιαστικά μόνο αν φύγουμε από την ΕΕ, καταργώντας τις συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου, κι εφαρμόζοντας έναν εθνικό σχεδιασμό με βάση τα διεθνώς νόμιμα και προβλεπόμενα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Μπορεί να επιλυθεί αν εφαρμοστεί μια εθνική πολιτική φύλαξης των συνόρων από ίδιες, κρατικές δυνάμεις. Αν περιοριστεί και τεθεί υπό αυστηρό εθνικό έλεγχο η εθελοντική προσφορά και η ανεξέλεγκτη τώρα δράση των ΜΚΟ.

Αν καταγγελθεί επισήμως στους Διεθνείς Οργανισμούς η Τουρκία για τις τακτικές ελέγχου των προσφυγικών ροών, την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν στους χώρους φιλοξενίας και υποστήριξης μεταναστών ολοκληρώνονται ταχύτατα οι απαιτούμενες υπηρεσίες ταυτοποίησης υπό κρατικό αποκλειστικά έλεγχο.

Αν διαχωρίζονται οι μετανάστες από τους πρόσφυγες κατά τα διεθνώς νόμιμα κι αν η μέριμνα ασφάλειας, υγείας, υγιεινής και παιδείας βρίσκεται υπό άμεσο κρατικό έλεγχο. Αν όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας προμηθεύονται τάχιστα τα κατάλληλα έγγραφα, ώστε να μεταβούν όπου θέλουν εκτός Ελλάδος δια της νομίμου οδού κι υπό την άμεση συνδρομή κι αποκλειστική εποπτεία του ΟΗΕ. Αν, αντιθέτως, όσοι ταυτοποιηθούν, από τις ελληνικές αρχές και την Interpol, για παραβατικότητα κι ότι συνιστούν οιωνεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία, ή στις χώρες προέλευσής τους.

Αυτά θα έκανε ένα κυρίαρχο κράτος αν ακολουθούσε τα διεθνώς νόμιμα. Όμως η Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχο κράτος, αλλά χώρα υπό κατοχή κι ακολουθεί τις επιταγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου, που θέλουν την Ελλάδα χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Πρώτιστο, λοιπόν, χρέος μας η απελευθέρωση της χώρας μας και η αποκατάσταση της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον!!!

30 Σεπτεμβρίου 2019

Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.)
Περιφέρεια ΒΑ Αιγαίου

(www.epamhellas.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου